Sverigedemokraterna intet nytt?

Rasismens vindar blåser över industrilandet Sverige. Sverigedemokraterna får allt fler sympatisörer och smygrasismen blir allt mer accepterad. När de mer etablerade partierna, riksdagspartierna, talar om utfrysning av SD är det en hot mot demokratin och gör Sverigedemokraterna till ett offer som gynnar partiets ställning.

Media beskriver främlingsfientligheten i Sverige som ett nytt problem, så är icke fallet. Redan under 1900-talets början bildades Svenska sällskapet för rashygien vars syfte var att upplysa om rashygien och dess forskning. Under början av 1920-talet, efter ett riksdagsbeslut, inrättades en institution, Statens institut för rasbiologi, i Uppsala vars syfte var att studera människans biologi och enligt professor Herman Lundborg motverka ”den svenska folkstammens degenerering”. Motionen som bidrog till upprättandet av institutionen skrevs under av flera ledande poliker däribland Hjalmar Branting (s) och högerpartiets Arvid Lindman.
Sverige har även bedrivit sterilisering på personer med utländsk härkomst och människor som ansågs vara sinnesslöa. Lagen har aldrig gett någon rätt att under tvång sterilisera människor, utan det var ofta ett krav för att kunna bli frisläppt från ungdomsanstalter coh liknande vårdinstitutioner för människor med problem.

När vi nu återgår till nuet och reflekterar över rasismen idag kan vi se när nynazister varje December går i fackeltåg genom Salem för att hedra minnet av Daniel Wretström, en ung nationalsocialist som blev misshandlad till döds. Den unge John Hron är dock någonting som sällan nämns i media. Fyra nynazister som berusade en kväll misshan

dlar John Hron och hans kompis. När benskallarna klampar in i Johns läger blir han misshandlad och utkastad i vattnet. Grabben är en duktig simmare och tar sig bort från land för att undkomma slag och sparkar. Kamraten är fortfarande i land och de fyra ungdomarna i kängor hotar att misshandla honom istället för John, något som gör att han kommer tillbaka. John som precis tagit sig upp på land möts av ett knytnävsslag som träffar i huvudet och han ramlar med huvudet på klippan. John släpas till en gräsplätt där misshandeln fortsätter med sparkar och slag tills han blir helt medvetslös, då grabbarna rullar ned honom i vattnet där han slutligen drunknar.

Smygrasism är någonting som länge funnits i Sverige, men det inte talats om offentligt. Vid en lågkonjunktur som denna är det som under 1930-talets Tyskland lätt att skylla på invandrarna, slöddret, men inte se hela bilden. Vi måste minnas hur Adolf Hitler kom till makten genom sin list att skylla på andra och använda nationalismen som ett maktinstrument. För att kunna reducera smygrasismen måste vi kunna diskutera invandring på samma sätt som vi diskuterar ekonomi, vård och skola.

Invandringen ser vi som ett problem, det är delvis rätt, med arbets- och bostadsbrist blir det ett problem. Genom att bygga fler hus och lägenheter så skapar vi dels fler bostäder, men får samtidigt fler i arbete. Det är dock en kortsiktig lösning men vi måste rusta upp de gamla betonghusen i förorten och samtidigt få fler positiva influenser in i betongen för att stoppa segregation och utanförskap. Detta skapar arbeten för poliser, samordnare, rörmokare, snickare, lärare mfl.

/Mr. H.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: