Könskvotering? Nej tack!

Könskvotering är något som är på den politiska agendan i nutiden och säkerligen i framtiden. Den kritik som framförs är att framför alltatt det i svenska bolagsstyrelser finns väldigt få kvinnor. Därför har röster höjts om att införa en lag där 40 procent av platserna i en styrelse i kommunala och statliga företag skall innehas av kvinnor.

En av anledningarna till att det återfinns så mycket män i företagsledningar i Sverige är för att de oftast tillhör en äldre generation, 40- och 50-talister. De flesta, absolut inte alla, i den åldersgruppen är relativt lågutbildade eller jobbar inom vård, skola och omsorg. Enligt min åsikt är de som jobbat längst i företaget eller inom branschen och är duktika på att marknadsföra sig själva oftast dem som får jobbet. Detta innebär alltså att kvinnorna oftast inte platsar för arbetet och därför har en procentuellt mindre del av chefsjobb.

Det kommer i framtiden bli allt fler kvinnor i styrelser och på andra viktiga och högt uppsatta positioner eftersom att det är fler 60-talister och generationer efter det där kvinnor fått den möjligheten och haft amitionen att bli företagsledare. Därför anser jag att kvotering i bolagsstyrelser är någonting som med åren egentligen inte behövs och i skrivande stund är orättvis mot de som jobbat längre.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: