Rehabilitering bortkastade pengar?

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har idag deklarerat att de har för avsikt att skrota regeringens sjukförsäkringspolitik om de vinner valet i september. Detta kommer alltså att innebära ännu en förändring för dem som vill komma ut i arbetslivet efter en tids sjukdom.

Oppositioner skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att de vill avskaffa ”stupstocken” som idag tvingar sjuka att skrivas ut efter 550 dagar. Istället vill de att en utredning skall startas efter, som längst, sex månader där arbetsförmågan skall utredas för att se när och om den sjuke kan återgå till sin tidigare tjänst.

Partierna vill, enligt partiledarna och språkrören, införa en möjlighet för deltidssjukskrivna att studera den tid där de inte arbetar. Enligt mig kommer detta att göra att folk försöker bli sjukskrivna för att få möjlighet att vidareutbilda sig till någonting annat utan att förlora inkomst.

Förtidspensionering som idag kan ges till i praktiken vem som helst skall endast kunna utfärdas till personer som är har fyllt 58 år och endast när andra alternativ har utretts. De andra alternativen är rehabilitering där de ska finnas en rehabiliteringsfond för att finansiera de behövandes rehabilitering etc. Detta kommer alltså att innebära att folk som är 55 år och utslitna p.g.a. arbetsskador och liknande i framtiden inte blir förtidspensionerade utan istället rehabiliteras för att kanske ändå aldrig kommer att återgå i arbete och då är alla de pengarna onödiga utgifter.

Lämna en kommentar