Vem skall anpassa sig? Majoriteten?

Sverige presenteras ofta som ett föregångsland, ett land med hög jämställdhet och demokrati. Enligt mig är det hyckleri att kalla Sverige för en demokrati eftersom att det fortfarande finns klassklyftor, sociala skillnader, som gör att kvinnor får lägre lön, att arbetare endast betraktas som en del av maskinen, samt att folkets åsikter blir överkörda av riksdagen.

Nyheterna har tidigare denna vecka skrivit om en muslim som blev av med sin ersättning eftersom att han inte ville hälsa, ta i hand, med en kvinna på grund av hans religion. Många säger nu att vi svenskar skall anpassa oss till en minoritet och lära oss att hälsa olika beroende på vilken religion den andra personen har. Det är enligt mig helt åt helvete att vi som majoritet skall anpassa oss efter en minoritet när vi gjort saker på samma sätt generation efter generation. För oss svenskar är det naturligt att ta seden dit man kommer, det bör vara samma sak för invandrare och turister som kommer hit.

Majoritetsprincipen är någonting vi får lära oss om i skolan där det finns olika former av majoritet. Absolut majoritet är när fler än 75% av de röstande beslutar någonting. Relativ majoritet är när majoriteten är under 50% men ändå störst. Denna princip är dock inte alltid bra eftersom att det faktiskt kan bli så att nästan halva skaran kan bli totalt överkörda. Sverige hade mandatperioden 1973 till 1976 en riksdag som kallas ”lotteririksdagen” där båda blocken hade 175 mandat var, det är därför det nuförtiden finns 349 platser i riksdagen istället för 350.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: