Alla talar svenska – i Spanien

FuengirolaÖverallt i Sverige höjs nu röster för att se till att ”bli av med slöddret”, de invandrare som inte integrerar sig i samhället, bor i samma kvarter och pratar samma språk. Men hur många av er tänker på att det faktiskt finns svenskbyar i flera länder där många faktiskt aldrig pratar annat än svenska?

Tidigare idag såg jag ett äldre klipp på TV4play där de är på spanska solkusten, närmare bestämt i Fuengirola. När jag tittat färdigt såg jag alla de fördomar som vi i Sverige har mot nysvenskar. Många behöver, tack vare att alla pratar svenska, aldrig kommunicera på spanska om de inte har behov att ta kontakt med myndigheter, även där finns det hjälp att få.

Kustradio på svenska och en svensk tidning är bara några av de saker som finns. Vill du ha kaviar är det bara att gå till den svenska affären och köpa Kalles. Har du skaffat en lägenhet av en svensk mäklare kanske Magnus målare ska ändra färg i vardagsrummet?

Detta är bara ett ställe i Spanien. Det byggs liknande ”ghetton” i Thailand och på andra ställen. Men det är någonting som de etablerade medierna i Sverige aldrig någonsin belyser för oss. Många väljer självklart att bosätta sig i det ”riktiga” landet och genast försöka lära sig att prata så bra spanska, eller vilket språk det nu är, som möjligt. Men det finns alltså folk som väljer att bosätta sig i isolerade samhällen och att barnen får gå i svenska skolan.

Detta inlägg är en uppmaning att det nu är dags att media nu på allvar tar upp integrationsfrågor, både i Sverige och hur svenskar väljer att bosätta sig i svenskbyar utomlands.

Här nedan följer länkar för er som vill läsa mer om svenskarna i Marbella och andra ställen i Costa del Sol. (Alla talar svenska)

Edit 2011-01-17: Inkludera reportaget

8 Responses to Alla talar svenska – i Spanien

 1. Mike says:

  Den väsentliga skillnaden är att svenskar oftast med egen kraft kan försörja sig och inte flyr sina hemland i samma utsträckning som med flyktingar och vissa andra invandrare.

  Påstår dock inte att det rättfärdigar hetsjakt på nysvenskar i Sverige, men vill betona att det inte är riktigt samma sak.

  Vi ser ju redan hur det sker med norrmän och tyskar som invaderar våra svenska kuststäder. En köpstark grupp som oftast är väldigt välkomna.

 2. gracie says:

  Du har så rätt så, jag har bott och jobbat i spanien., costa del sol och har sett till och med svenska rasismen bland spanjorer. de ville inte att spanjorer skulle flytta in på ” deras område) detta är en sanning. jag har varit tolk för att kunna lösa de här problemmen . jag försökte bli en bra mellan de för att kunna visa att i grin och botten är vi alla lika. men svensken har svårt att integrera sig i andra länder. det är sorgligt. tycker man kan stanna hemma. de kan inte ana hur rik man blir när man lär känna andra kulturer. det är en rikedom som man inte betalar med alla pengar i världen. det är något som inte funkar. för mycket fördomar i det svenska samhället

 3. Pingback: Konsten att lära sig ett främmande språk « Överklassen i fokus

 4. Pelle says:

  Först och främst vill jag beklaga mig över hur korkade folk är som går på den vridna journalistiken. Åk dit själv istället innan du bildar dig en uppfattning. Har själv bott i Spanien och gått i skolan och anledningen till att vi flyttade ner var för mina föräldrars hälsa. Antar att du bloggare aldrig satt din fot i Spanien, längsta utlandsresa har väl vart över till Finland med Vikingbåten. Om du nu mot förmodan skulle sätta din fot på utländska gränser där det finns svenskar som bor kanske du ser vad som de flesta har gemensamt. De är i pensionsåldern och vill känna sig levande där sol råder nästan året om. Vissa behöver värmen av hälsomässiga skäl. Sen finns de dem som sätter sina barn i Svenska skolan för att ge barnen en möjlighet att lära sig ett till språk för att ha ett försprång i livet och kunna konkurrera på arbetsmarknaden. Det finns många olika anledningar till varför svenskar flyttar dit.
  Återigen en tecken på ”den svenska avundsjukan”. Min mor kämpade i 10 år för att bli sjukpensionär då hon slitit ut sig helt och hållet inom sjukvården. När vintern kom kunde hon knappt röra sig för smärtorna var olidliga pga förslitningsskador vilket gjorde att hon hade ont i leder och det stack som nålar i kroppen. Vad har man egentligen för tack för att man jobbar hela livet och sliter ut sig? Inte ett skit, och är man då inte värd att få bo där det är varmt och där man kan få må bra? Nej, inte om man resonerar som många idioter här.
  De svenskar som bor i Spanien betalar för sig och är ingen kostnad för den spanska staten utan tvärtom. Varför ska det då var fult om man inte känner ett behov att lära sig spanska, eller integrera sig med andra om de inte har någon lust. Jag är för invandring till Sverige, fler människor gör bara ett land starkare………………om de jobbar, bidrar med pengar till samhället. Det ska inte vara en börda, och svenskar i Spanien är inte en börda för den spanska staten. Det gynnar landet. Tänk om vi skulle få såna människor hit till Sverige som de svenskar som flyttar till Spanien? Vilket privilegium!

  • overklass says:

   Att inte lära sig språket som ung är att tvingas ut i ett utanförskap där missförstånd och trakasserier blir en vardag. Som du nämner har flerspråkiga en fördel på arbetsmarknaden, men när de går i svenska skolan lär de sig varken svenska eller spanska tillräckligt bra, om de inte själva är intresserade av att plugga hårt.

   Även om många är pensionärer finns det folk i arbetsför ålder som bor där nere som inte har tillräcklig kunskap i spanska för att föra en normal konversation, än mindre för att ta kontakt med myndigheter och liknande. Språket är en oerhört viktig del för att bli integrerad i landet och även om man själv kan försörja sig vinner man otroligt mycket, inte minst för att knyta nya kontakter. Att då inte lära sig språket och vara i sin egen bubbla skapar förakt och hat mot svenskar, engelsmän och andra som kommer till Solkusten för att skapa sig ett nytt liv.

 5. Pelle says:

  I Svenska skolan undervisar de spanska i tidig ålder. Integrationen för oss svenskar som gått i skolan har inte varit något problem, inte heller vad gäller att kommunicera med spanjorer. Skapa kontakter osv. Jag har fler spanska vänner än vad jag har svenskar.
  Har du gått i Svenska skolan? För du tycks veta väldigt mycket, eller är det enbart egna uppfattningar som du byggt på efter att ha sett någon sketen dokumentär? ”När de går i svenska skolan lär de sig varken svenska eller spanska tillräckligt bra”. Det var dina egna ord, Vad grundar du det på? Fråga mig för jag var närvarande på både spanska och svensklektionerna.
  Vad är det för nya kontakter man ska knyta? Varför måste man knyta nya kontakter om man inte känner något behov av det?
  En spanjor som står och säljer muggar där det står ”I love costa del sol” skiter i om du har läst nybörjarspanska utan är intresserad av det han får sålt.
  ”Att då inte lära sig språket och vara i sin egen bubbla skapar förakt och hat mot svenskar, engelsmän och andra som kommer till Solkusten för att skapa sig ett nytt liv.”
  Åter igen vad grundar du det här på? Något skit du sett på teve, självupplevt?

 6. Martin Öhman says:

  Hej! Jag är en tidigare utlandssvensk som bott sju år i Las Palmas och gått i svensk utlandsskola där. Upptäckte där inga konflikter mellan svenskar och spanjorer. Vi läste spanska i skolan och hade spanska vänner. Även om man mest umgick med andra svenskar.

 7. Pingback: Jävla vitskallar! Kan man lita på den nu aktuella ”svenskhataren” Daniel Velasco? | Dagens Framtids-arena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: