Har du glömt rasbiologiska institutet och interneringslägren?

Efter att ha fått ett svar på Twitter där personen i princip säger att Ny Demokrati är upplöst och tillhör historien och därför inte ska ta upp det igen skriver jag nu detta blogginlägg.

För att historien inte ska upprepa sig, som den ändå gör, så har de flesta enats om att det är bra att ta upp saker som Tredje Riket och Adolf Hitler i historieböckerna, även Sovjetunionen och Josef Stalin hör till denna grupp. Men när det kommer till Sveriges historia är historien en helt annan. När vi i historieböckerna i grundskolan slår upp Sveriges historia får vi upp Birger Jarl, Gustav Vasa, Gustaf II Adolf och Karl XII, alla stora kungar och krigare som hyllas för att ha gjort Sverige till den stat det är idag. När det kommer till nutidshistorian pratas det om Hjalmar Branting, Per Albin Hansson, Tage Erlander och Olof Palme där folkhemmet, bostadspolitiken och arbetarnas rättigheter står i fokus.

Mycket av Sveriges nutidshistoria är censurerad från historieböckerna och därmed ingenting som svenska folket har någon aning om. Det rasbiologiska institut som instiftades i början av 1920-talet efter en socialdemokratisk motion, som sedan skrevs under av både högerns Arvid Lindman och socialdemokraternas Hjalmar Branting. En annan sak är de interneringsläger som fanns i Sverige under andra världskriget, instiftat av samlingsregeringen. Vi har alla hört talas om nazisternas koncentrationsläger och gulag i Sovjetunionen.

Ny Demokrati som värvade röster genom tidningsnotiser som ”VI VILL INTE IMPORTERA ARBETSLÖSHET, BROTTSLIGHET ELLER AIDS. VILL DU? HJÄLP OSS I VÅR KAMP.” är tydligen också en sådan tid i vår historia som vi gärna vill glömma och därför inte tar upp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: