Demokrati ska byggas underifrån

Det senaste året har vi varit med om ökade oroligheter i förorterna, främst i Malmö och i Göteborg. Lösningen på detta är enligt Beatrice Ask, en ökad polisnärvaro i dessa områden.

Min åsikt är att ungdomar har för lite att göra. I och med att fritidsgårdarna har blivit färre och fått kortare öppettider och samtidigt problem hemma bidragit till en ökad skadegörelse på allmän egendom.

För att få bort problemen anser jag att ansvaret för fritidsaktiviteter i framtiden ska läggas mer på ungdomarna. Att involvera ungdomarna i beslutandet och att ge dem mer ansvar och mer att säga till om, är att bygga demokrati underifrån. För vem vet bättre om ungdomars situation idag än ungdomarna själva? Politiker? Knappast!

Idag ser man bara problemen som finns. Inte varför och hur de ska förebyggas. När ungdomarna själva får ta tag i frågan så vet de mer om bakgrunden till problemen, varför någonting har hänt och kan då besluta om hur sådant kan förebyggas. Därför föreslår jag alltså dessa ungdomsråd, självklart med full insyn och stöd av vuxna, där ungdomar kan välja representanter för kvarteret som kan föra ut deras önskemål och klagomål till politiker och andra som fattar beslut.

Hur ska ovanstående då införas? Det är inte upp till mig att besluta sådant. Det bästa vore om ungdomar och politiker kan mötas och förhandla fram ett hållbart system.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: