Jag håller med Bert om ungdomarbetslösheten!

För några minuter sedan slutade första programmet av Debatt på SVT för denna gång. Programmet handlade om ungdomsarbetslösheten i samhället.

Bland de personer som var inbjudna var entreprenören Bert Karlsson som menade att en stor del av dagens ungdomar valde bort ”skitjobb” som McDonald’s, städjobb och liknande. Han menade också att det ställs för få krav på dagens ungdomar, att de blivit för bortskämda och pratar i mobilen under lektionstid och kommer för sent till lektionerna.

Jag håller med Bert till viss del. Jag går en yrkesutbildning med lärlingsinriktning där jag ser klasskamrater som inte sköter sig, kommer för sent till jobbet, inte sjukanmäler sig och liknande saker. Nästa alla tar för givet att de kan ha mobiltelefonen igång under lektionstid och kan svara när som helst.

Enligt min åsikt ställdes det mer krav på unga förr, det fanns inget daltande och ”en chans till”, utan det var pang bom. Självklart ska det inte bli som för 40 år sedan, men det kan samtidigt inte fortsätta i samma spår som idag.

En del unga säger att de sökt hundratals jobb det senaste halvåret och kommit på intervjuer och sedan blivit avvisade eller blivit utan svar. Det nämns aldrig hur deras beteende var och hur de sökt jobbet. Som jag tidigare skrivit anser jag att internet-annonserna inte är hela jobbsökarprocessen, utan att man också måste ut i affärer och på företag, kontakta personalchefen och dela ut sitt CV till alla. På så sätt får företagen en bild av dig och kan ställa frågor om dina tidigare erfarenheter. Det är, som jag också tidigare nämnt, också viktigt att utnyttja kontakter. Söker kompisens jobb fler arbetare, eller har din kusin egen godisaffär?

Sen är det viktigt att fasa ut de äldre, men samtidigt se till att lära upp den yngre generationen. Kan det inte vara en bra idé att göra en deal med företagen att man sänker arbetsgivaravgiften för en äldre om man tar in en yngre förmåga som lärs upp och inom en snar framtid kommer ta över?

Enligt mina åsikter är det helt fel att göra det billigt, till och med ingen arbetsgivaravgift, för pensionärer. På så sätt så får man aldrig in yngre!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: