Är självmord en rättighet?

Den senaste veckan har strålkastaren riktats mot forumet Flashback till följd av att Marcus Jannes från Järna valde att ta sitt liv genom att hänga sig i en nätverkskabel, samtidigt som han sände ut bilder live med hjälp av sin webbkamera.

Den respons killen fick från medlemmarna var blandad. En del av dem uppfattade honom som internettroll som bara skojade, medan andra försökte omvända honom. Det har senare framkommit att han några veckor tidigare frågat via Facebook fått förslag om nätverkskabel när han frågat om rep. Hur känns det för dem nu?

Det senaste året har en debatt angående dödshjälp för äldre och svårt sjuka blossat upp där en del är för aktiv dödshjälp, att de sjuka själva ska få rätt att bestämma över när de ska dö, medan den andra sidan bestämt motsätter sig detta. Är då inte suicid samma sak? Ska inte jag som individ, som människa, ha rätten att bestämma hur mitt liv ska sluta? Det är en fråga att tänka på.

Självklart kan det verka egoistiskt och krossa många mödrars hjärtan om sonen väljer att avsluta sitt liv på detta sätt. Men vad får människor att tillämpa denna drastiska metod för att få slut på ett lidande? Är det på grund av hur vi medmänniskor behandlat dem? Är det på grund av en dålig vård? Orsakerna är många, men en sak är säker; Varje suicid är ett bakslag, en tragedi.

Jag vill härmed också säga att jag inte stöder självmord som metod utan alltid förespråkar Er medmänniskor, anhöriga att se de, om än subtila, signaler som indikerar att en person inte mår bra, och då prata med denne och kanske till och med kontakta vården.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: