Höjd pensionsålder hinder för unga?

Pensionsåldern ska på sikt höjas i Sverige, från 65 år till 70 år, men det är några år kvar. Redan nu diskuteras det om att den övre gränsen för pensionering ska flyttas från dagens 67 år, upp till 69 års ålder.

Sverige har en av Europas högsta arbetslöshetssiffror, samtidigt som nu partierna diskuterar en höjd pensionsålder. Att fler äldre väljer att fortsätta sitt arbetsliv kan dock i vissa branscher vara en nödvändighet då det råder brist på kunnigt branschfolk, vilket är följden av dålig utbildning och för få jobb.

Alliansen lobbar för en reformering av LAS, Lagen Om Anställningsskydd, för att göra det enklare för företagen att göra sig av med oönskad personal, arbetare som ställer till problem. Det är dock någonting som jag inte är så förtjust i då det leder till minskad trygghet och öppenhet på arbetsplatserna. Jag ser hellre en mer generös avtackningspolitik, pensionspolitik, som lösningen.

Sverige har de senaste 100 åren varit ett industriland, som med sin varvs-, tillverknings- och stålindustri varit i behov av fler utländska arbetare som turkar, jugoslaver och italienare. Faktum är att Sveriges stålindustri nästan är helt byggd av utländsk arbetskraft. För 350 år sedan hade Sverige en arbetskraftsinvandring då duktiga hantverkare, smeder, hämtades hit för att lära upp svenskarna.

Sverige har, som tidigare nämnts, en för tillfället hög arbetslöshet. Men i framtiden kommer den att ersättas av en arbetsbrist, då vi återigen är i behov av utländsk arbetskraft. Fast frågan är hur Sveriges framtid som industriland kommer att se ut.

Läs nyheten på DN.se

Annonser

2 Responses to Höjd pensionsålder hinder för unga?

 1. Sebastian says:

  ”Alliansen lobbar för en reformering av LAS, Lagen Om Anställningsskydd, för att göra det enklare för företagen att göra sig av med oönskad personal, arbetare som ställer till problem. Det är dock någonting som jag inte är så förtjust i då det leder till minskad trygghet och öppenhet på arbetsplatserna. Jag ser hellre en mer generös avtackningspolitik, pensionspolitik, som lösningen.”

  Först och främst; på vilket sätt ökar det otryggheten? Om du inte trivs på ditt jobb, men inte byter eftersom att du på så sätt blir ”sist in”, känner du dig tryggare? Om du är ny på jobbet, men inte känner att du kan säkra din anställning på jobbet genom att arbeta hårdare/bättre, känner du dig tryggare då? Det finns inte så mycket, – i alla fall i det vardagliga livet-, som känns så stressande eller oroande som att inte kunna påverka sin situation.

  För det andra; även om – OM- las ökar tryggheten; varför betyder det att vi ska ha den? Vem är staten att bestämma vilka en näringsidkare avskedar eller ej?

  För det tredje; Las kan bidra till att företag måste avskeda folk som är mer kompetenta, till förmån för dem som ej är lika produktiva. detta kan allvarligt skada företag. Visst, folk tenderar att bli bättre på ett visst jobb ju längre de arbetar där, men det är ingen nödvändig korrelation.

  För det fjärde; Om du vet att du är skyddad av las, så kanske du inte bryr dig om att arbeta lika hårt, eftersom att du vet att din anställning är säkrad vid arbetsbrist tack vare las.

  Med vänliga hälsningar

  Sebastian

 2. Sebastian L says:

  Inga fler kommentarer?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: