Rökning dödar?

Under dagen har det varit en het diskussion på tidningarnas nätupplagor angående cigaretter och hur man ska minska, framförallt ungdomars, användning av tobaksprodukter.

Några av partierna i riksdagen ser bilder som ett komplement till dagens varningstexter på cigarettpaketen som en del av lösningen. Ett annat förslag är att tobaksskatten skall höjas.

Anledningen till denna debatt är att Folkhälsoinstitutet kommit med en rapport att lösningarna för en minskad tobakskonsumtion är att det ska bli helt förbjudet att göra reklam för tobaksprodukter, att det ska bli fler rökfria områden och att skatten på tobaksvaror bör höjas.

Folkhälsoinstitutet har rätt i att det måste bli lättare att sluta röka, och att fler bör undvika att börja med denna ovana. Men, det börjar likna en häxjakt på de som röker och att de ska känna sig som idioter, förrädare som sysslar med någonting som inte är accepterat.

Samtidigt som tobakspolitiken nu blir allt mer aggressiv har alkoholpolitiken gått åt andra hållet. Genom EU-medlemskapet har det nu blivit lättare för oss att inhandla (nästan) obegränsat med alkohol och till ett billigare pris. Det är nu också tillåtet med reklam för alkoholprodukter som vin och öl. Är det rätt väg att gå?

FHI: Hårdare tag mot rökare

Cigarettpaket kan få varningsbilder

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: