Pensionerad? – Nä bara aktivitetsersättning!

Aftonbladet tar nu upp frågan angående unga och förtidspension. Alliansen lovade att minska antalet förtidspensionärer, detta gjorde de genom att helt enkelt byta namn på förtidspension till aktivitetsersättning.

I artikeln skriver de att unga, med lättare funktionsnedsättning som asberger och ADHD, inte har någonting att göra på dagarna, de blir alltså sittande hemma. Detta är en farlig trend, unga som blir mer isolerade från arbetslivet och ett normalt socialt liv, raka motsatsen till vad dem behöver.

Men att förtidspensionera unga, som kan arbeta, är för mig en gåta. Även om alla inte har lust att arbeta heltid kan de jobba 50-75% med ett reducerat bidrag. Detta gör att unga får kontakt med arbetslivet och i framtiden till och med kan jobba heltid. Att få en bokstavsdiagnos, vilket ges till praktiskt taget alla unga idag, betyder inte att man är idiot och inte kan arbeta.

Det är viktigt att prioritera arbete före bidrag, även om man i samhällets ögon är en idiot. Att få en bokstavsdiagnos gör att man, i mångas ögon, ses som dum i huvudet. Jag själv har blivit, och blir, utsatt för detta då någon får reda på innehållet i mina journaler.

Alltså, alla borde jobba, även om det inte är heltid. Det är viktigt för att man skall kunna få en normal vardag och socialt umgänge. Men inte minst för att man inte skall belasta samhället med onödiga kostnader när man faktiskt kan bidra med något, om än lite.

Aftonbladet: Generation PENSION

 

3 Responses to Pensionerad? – Nä bara aktivitetsersättning!

  1. Adolf Hitler says:

    Ja, det krävs en politik för full sysselsättning. Det är i den offentliga sektorn och med olika stödtjänster som personer med bokstavsdiagnos kan få ett jobb som är anpassat till vad dom kan bidra med och hur mycket. Att ensidigt snacka om att såna människor bör skärpa sig eller dylikt är bara att ännu mer öka hetsen mot dom.

  2. jenny Karlsson says:

    tycker också att de med bokstavsdiagnoser ska få arbete,att ge pension gör att deras självförtoende blir lika med noll sedan tycker jag även att man ska sluta placera normalbegåvade i särskola

  3. Patrik Grahn says:

    Jag håller meder om att även de som har bokstavsdiagnoser,ADHD,Aspbergers syndrom,Autism,också har lika full rätt att få ett jobb som andra och inte gömmas undan,precis som man gjorde med funktionshindrade barn i östeuropa på 1990-talet.De skulle kunna klara av en vanlig sysselsättning,precis lika bra som en frisk person.Och då skulle de kunna jobba på olika arbetsplatser typ offentlig sektor,privat sektor,typ vård,omsorg,butik,bilverkstad,kafe,med mera.Att anvisa dem till verksamheter som daglig verksamhet och Samhall skulle automatiskt sänka deras förtroende för samhället.Samhall och daglig verksamhet har överlevt sig själv och det kan man lika väl lägga ner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: