Intet förtiga, tillägga eller förändra

Rättssystemet är en av grundstenarna i ett demokratiskt samhälle. Men allt fler försöker kringgå vittnesplikten, genom att förvränga sanningen. Detta gör att kriminella, som egentligen borde skaka galler får lindrigare straff. I vissa fall går brottslingarna fria.

Det har blivit allt vanligare att vittnen skräms till tystnad. Under förra året inkom omkring 5 300 anmälningar om övergrepp i rättssak enligt Brå. Det är också värt att nämnas att antalet anmälningar ökade med 70 procent under perioden 1999-2006.

Det måste bli säkrare för den som väljer att kämpa för ett upprätthållande av rättssystemet. Den som vittnar måste kunna få möjligheten att för allmänheten, och för den åtalade, vara anonym. Detta har redan införts i våra grannländer Norge och Danmark.

Redan idag kan man begära vittnesskydd, men vad händer när rättegången är över och den åtalade fått sitt straff? Att leva med skyddad identitet kan vara en lösning, men det är en stor uppoffring, ytterligare ett argument som gör att många helst undviker att vittna mot den organiserade brottsligheten.

Ungdomar är den grupp som utgör den största delen av antalet dömda för mened. En orsak kan vara att många tonåringar har inställningen att man inte skall prata med polisen. Detta tas upp i artikeln: Ungdomar dömds oftare för mened i Upsala Nya Tidning 7/2 2007.

En annan sak som tas upp i artikeln är att många ungdomar är okunniga om brottet mened, att det faktiskt kan leda till ett grövre straff än vad den åtalade kan dömas för. Därför är det viktigt att den som blir kallad som vittne skall få en kort undervisning i vad som kommer att hända och hur denne skall svara för att det inte skall kunna misstolkas. Advokater är trots allt högskoleutbildade i ämnet och rättsalen är deras hemmaplan.

Det är alltså viktigt att fokusera på en ökad säkerhet för att fler skall våga vittna. Den organiserade brottsligheten skall inte kunna gå fri med hjälp av hot och våld. Men vi måste även utbilda den som blir kallad som vittne, för att denne skall klara av den ansvarsfyllda uppgiften.

 

Annonser

One Response to Intet förtiga, tillägga eller förändra

  1. Ilhan says:

    Kunde ju lika gärna valt namnet underklassen i fokus…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: