Kärnkraft – nja tack?

Efter katastrofen i Fukushima, Japan, har kärnkraftsdiskussionen åter tagit fart i Sverige. Är kärnkraften säker, kan vi ersätta den och hur lagar man plutonium?

Riksdagen röstade förra året, med två rösters övervikt, ja till att bygga nya kärnkraftsreaktorer, därmed revs beslutet från1980 att avveckla kärnkraften. Många ställde sig kritiskt frågande till centerpartiets helomvändning i frågan, något som gjorde att en del lämnade partiet, däribland Solveig Ternström.

Alliansen gick 2006 till val på att inte röra kärnkraftsfrågan, men ändå gjordes detta i slutet av mandatperioden. Att en regeringskoalition bryter ett löfte är tråkigt, men att folket inte tillfrågas angående ett så viktigt beslut som kärnkraftsfrågan är för mig en gåta. Själv anser jag att det borde bli fler omröstningar där folket får vara med och påverka beslutet.

Kärnkraften kan givetvis inte avvecklas imorgon, det förstår jag också. Men att fortsätta bryta uran, som förstör jorden och påverkar dem som arbetar med det, är ohållbart. Att det dessutom fortfarande inte finns någon lösning på hur man skall lagra det uttjänta plutoniumet gör inte saken bättre. Vad händer om det i framtiden blir en jordbävning som förstör slutlagringsplatsen? Är det framtida generationers problem och inte ditt?

Nä, kärnkraft är i dagsläget inte lika farligt för miljön som fossila bränslen, men terrorister och naturkatastrofer är.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: