Är spriten köpt på systemet eller i Tyskland?

Efter inträdet i den Europeiska Unionen har vi tvingats acceptera att man kan importera, för en privatperson, obegränsade mängder med alkohol från andra medlemsländer, främst Polen, Finland, Danmark och Tyskland.

Sverige har de senaste 100 åren haft en restriktiv hållning till alkohol, genom statligt monopol och höga skatter. Men nu har det skapats en allt större marknad för svartsprit, även om hembränt även tidigare funnits.

Idag finns det personer som försörjer sig på att åka till företag för att sälja alkohol som de importerat från Tyskland. Men det är inte bara vuxna som har alkohol ett knapptryck bort, även skolungdomar kan ringa ”öltaxi” som kommer med spritleverans.

Därför anser jag att alkoholskatten bör sänkas och kvoterna för alkoholinförsel måste höjas. Det är viktigt, inte bara av skattemässiga skäl, utan också för folkhälsan.

Många barn växer upp i ett hem där en, eller båda föräldrarna har missbruksproblem. Folkhälsoministern menar att man inte kan ta till ytterligare medel för att skärpa alkoholförsäljningen, tvärt om. Alliansen har gjort det lättare för restauranger att sälja alkohol och de öppnar för gårdsförsäljning, början på slutet för det svenska alkoholmonopolet.

Men medan alkoholen blir allt mer tillgänglig i samhället höjs rösterna på ökade restriktioner på tobaksförsäljning, en del menar att totalförbud är en väg att gå. Varför är motståndarna mot den allt mer liberala alkoholpolitiken så tysta?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: