Sverige måste satsa på sol, vind och vatten!

Att Tyskland nu väljer att avveckla kärnkraften är ett steg i rätt riktning. Problemet blir, som många förutspår, ett högre elpris för konsumenter.

Under förra mandatperioden röstade den styrande majoriteten för utökad kärnkraft i Sverige och rev därmed upp beslutet från 1980 om avveckling. Därefter har den svenska kärnkraften fortsatt drabbats av problem med brand och stängda reaktorer, med följden att vi konsumenter fått betala ett högre pris.

Många ifrågasätter nu åter kärnkraften efter olyckan i Fukushima, Japan, och Tyskland är nu först ut med att satsa på en avveckling fram till år 2022. Det stora problemet är hur effektförlusterna på det tyska kraftnätet skall ersättas då de energisatsningarna på förnybar el inte på långa vägar kommer att täcka det nuvarande, och framtidens, energibehov i landet.

Debatten om kärnkraften har tagit ny fart även i Sverige. Centerpartiet som tidigare varit emot en utbyggnad har bytt fot, de röstade för en utbyggnad. Frågan är om partiet vänder kappan efter vinden, eller om de står fast vid en fortsatt satsning på Oskarshamn och Ringhals.

Min åsikt är att Sverige på sikt måste avveckla kärnkraften då riskerna är allt för stora och slutlagringen är ett av de största frågetecknen i diskussionen. Hur kommer framtida generationer reagera vid en eventuell katastrof då uttjänt kärnbränsle börjar läcka? Vad kommer att hända med jorden?

Självklart inser jag att det i nuläget inte går att stänga av reaktorerna. Vi måste bygga ut den förnyelsebara energin och uppmuntra fler hushåll att bli självförsörjande. Tyvärr kostar solpaneler och vindkraftverk oerhört mycket, ett stort hinder. Därför föreslår jag att man inför bidrag, eller på något annat sätt underlättar för konsumenter att producera egen el.

Sverige kan i framtiden vara ett av Europas grönaste länder när det gäller energiförsörjning. Att satsa på den förnyelsebara energin, producera vindkraftverk och solpaneler och utbilda ingenjörer i ämnet; det är vad vi måste göra för att inte förlora arbetstillfällen till Asien.

AB, GP, DN, SvD

Annonser

2 Responses to Sverige måste satsa på sol, vind och vatten!

  1. affe says:

    Vi är redan Europas grönaste land… vi släpper ut 0,02% av den globala mängden utsläpp……

    Affe

  2. Putte_63 says:

    Sverige skulle kunna bli världsledande på grön alternativ energi,och det blir man om man satsar på solkraftanläggningar,vindkraftsanläggningar,och vattenkraft typ vågenergi och traditionell forsvattenkraft,Sedan så kan man bedriva fullskalig odling av snabbväxande energiväxter,och producera rapsolja ,samt odla tall för framställning av tallbarrsolja,som kan användas som drivmedel och borra efter naturgas på Gotland.Men all kärnkraftsanläggning ska vara avvecklad senast år 2020,så att man undanröjer risker som har med atomkraft att göra.Där kan Sverige vara helt självförsörjande utan att vara beroende av alla oljeayatollorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: