Regeringen satsar 50 miljoner kronor mot knarket

Regeringen satsar nu 50 miljoner kronor på att stoppa knarket. Allt fler unga brukar Cannabis. En undersökning visar en ökning på 10 procent bland ungdomar i Stockholm.

Självklart anser även jag att ungdomar inte skall bruka Cannabis då det är fakta att det påverkar deras, inte fullt utvecklade, hjärnor på ett negativt sätt. Samtidigt har alkoholen blivit allt mer lättillgängligt i och med de privata alkoholförsäljare som åker till andra EU-länder och inhandlar billigare alkohol.

Samtidigt påstår Aftonbladet att marijuana kan utveckla schizofreni, vilket inte är sant. Däremot visar forskning på att cannabis med hög THC-halt kan göra dig tillfälligt paranoid, men det är ett övergående stadium. Forskning visar även att det kan utlösa en latent psykos, något som även en traumatisk händelse kan göra.

Man kan även få uppfattningen från tidningsartikeln att Cannabis skapar ett beroende hos dem som brukar det, något som inte stämmer. Det finns inget i växten som motsvarar koffein eller nikotin. Däremot finns det personer som kan bli beroende av precis allt; från dataspel till porr.

Som jag tidigare skrivit är det viktigt att vi först väljer att avkriminalisera bruket då det idag är olagligt att ha spår av substansen i kroppen. Dessutom måste vi på sikt välja en väg där vi kan kontrollera och beskatta cannabisförsäljning. Den som idag är brukare tvingas göra något olagligt, gå till något som troligen säljer mer än bara hasch. Detta kan på sikt leda till missbruk av tyngre droger.

Om Sverige gör som Holland och tillåter cannabisförsäljning enligt kontrollerade former. Får vi bl.a. följande fördelar:

 • Svårare för ungdomar att få tag i hasch och marijuana
 • Mer pengar till statens skattkista
 • Minskad användning av tyngre droger
 • Sämre ekonomi för den organiserade brottsligheten

DN, GP, SVT

14 Responses to Regeringen satsar 50 miljoner kronor mot knarket

 1. Blomqvist says:

  Bra skrivet jag ser att du läst på ,lögnerna de kommer med saknar ju helt grund i forskningen som bedrivits om ämnet.

 2. sophie says:

  Att man inte kan bli beroende av cannabis är ljug, om man tittar på båda bedömningsinstrument man använder för att se om det är ett beroende eller inte (ICD 10 och ISM IV) så ser man tydligt att man visst kan vara beroende av cannabis. Men visst det kanske inte är ett kemiskt beroende som många andra substanser, men lik väl ett beroende som är lika svårt att bryta.

  Vad gäller skador som cannabis ger så är det många. Alla de kognitiva funktionsnedsättnigar som cannabis ger, samt att den nyaste forskningen säger att det visst finns ett samband mellan schizofreni. Att röka cannabis kan vara en utlösare utav schizofreni.

  Jag ser enbart att du, som skriver denna artikel, är en cannabisrökare. Att du inte annars ser att cannabis är skadligt förstår jag inte. Jag vet inte hur du funderar när du vill legilalisera cannabis. Jag vill inte ha ett samhälle där cannabisrökare ska ta hand om våra barn, sjuka och gamla med tankte på defunktionsnedsättningar som det ger ( i 6 veckor efter sista jointen).

  Jag vill heller inte möta en cannabisrökare i trafiken, den sena reaktionsförmågan, svårigheter med avståndsbedömning m.m.

  sen tänker jag på alla de dösfall med cannabis som endast förekommande berusningsmedel. 100 stycken förra året. och denna statestik enbart ökar.

  Jag anser att det är bra att regeringen visar att det inte är ok att använda sig utav cannabis, eller andra droger heller för den delen.

  och vad gäller Holland så kommer även de att skärpa sina cannabis regler från och med nu i höst. Coffee shipsen kommer nu endast att vara för de holländska medborgarna, detta i ledet att försöka miska cannabisturismen. Även de inser att det inte är bra.

  • overklass says:

   Först vill jag poängtera att jag inte brukar cannabis.

   Jag har inte skrivit att man inte kan bli beroende, jag skrev att det inte finns något som gör dig beroende likt nikotin och koffein. Självklart finns det personer som kan utveckla ett beroende.

   När det kommer till psykoser visar forskning att CBD, motpolen till THC, i själva verket är psykoshämmande. Tyvärr har en jakt på allt starkare cannabis lett till att THC-halten i en del sorter blivit allt starkare på bekostnad av CBD. Substansen finns även i människohjärnan och fungerar som stresshämmande.

   Att Cannabis kan utlösa en latent psykos är bevisat, men som jag skrev innan kan även en traumatisk händelse göra det.

   Självklart anser jag inte att folk skall arbeta eller köra bil när de rökt eller på annat sätt inmundigat cannabis, lika lite som alkohol.

   Sist jag kollade finns det inget bevisat dödsfall som endast är relaterat till Cannabis. Många, de flesta, som röker marijuana blandar ut det med Tobak, vilket som alla vet är skadligt. Att röka marijuana är det farligaste sättet att bruka cannabis då man, precis som med tobaksrökning, förstör lungorna.

   Regeringen gör ingenting åt alkoholkonsumtionen i Sverige, tvärt om gör alliansen det lättare för personer att handla alkohol. På grund av att det är ”fri” införsel av alkohol har det skapats privata alkoholförsäljare som byggt upp en kundkrets som även inkluderar ungdomar.

   Att regleringen av cannabis blir hårdare i Holland beror till stor del på påtryckningar från andra länder, samtidigt som de vill behålla den liberala cannabispolitik som förs i landet. Det kommer ju inte bli svårare för en medborgare att bli medlem.

   • sophie says:

    forskning (fhi) visar på att ca 100 dödsfall förra året berode på cannabis som enda rusningsmedlet, som jag skrev tidigare. Inte att drogen i sig gjorde så att de dog, men vad gäller olyckor som det verkar osannorlikt att de hade sett utan påverkan, samt självmord och liknande. Detta hade inget med tobak eller likande att göra.

    sen som sagt THC halten har ökat från ca 0.4 – 2 % på 60- och 70 talet till runt 15-20% idag i haschet och marijuanan. Vilket gör att det är betydligt mer skadligt idag än tidigare. Som du nämde. Men det är inte enbart THC som är skadligt i cannabis. Av de ca 240 ämnerna i cannabisen är ca 60 skadliga för kroppen på olika vis.

    Du skrev att du inte förespråkar att någon som rökt cannabis ska arbeta eller köra bil, vilket betyder att man som arbetande vuxen inte ens skulle kunna röka på sin semester. THC sitter kvar i kroppen i 6 veckor efter sista jointen, och ger kognitiva funktionsnedsättningar. oavsett om du röker en eller 100 jointar, så sitter det i i 6 veckor och stör. Men visst arbetslösa eller pensionärer skulle kunna röka. Om de vill stanna i utvecklingen så skulle det ju kunna vara ok (lite ironi där). Men med tanke på att man får minnesstörningar och därför har problem med att lära in nya saker så kanske det inte heller är så lockande.

    Alkoholen däremot sitter i och ger störningar i upp mot ett dygn. Så dricker du på lördagen så kan du gå och arbeta eller köra bil på måndagen utan problem.

    Men det är väl inte alkohol vi diskuterar här eller? Alkoholen kan absolut diskuteras det också, särskillt med tanke på att staten har monopol på den och får in skatteintäcker på något som helt är skadligt. Men nu diskuterar vi väl ändå cannabisen?

  • Ulf says:

   Sophie!

   Jag har letat som en galning efter den forskningen som du och dina meningsfränder refererar till. Kan du ge mig referenser vore jag evigt tacksam.

   Jag har nämligen börjat ge upp hoppet eftersom all seriös och aktuell forskning pekar i den andra riktningen.

   Tack på förhand!
   /Ulf

  • aSonOfMan says:

   Du är så full av skit att det är helt otroligt! Jag blir rent av förbannad att människor som du, som uppenbarligen inte hänger med i den senaste forskningen när det gäller cannabis, kan sitta här och sprida en massa lögner! Allt du precis sagt är baserat på forskning som utfördes av forskare på 80-talet som hade fått i uppdrag av Reagan-regeringen att fabricera bevis som pekade mot faran med cannabis. Svensk polis och vårt s.k ”folkhälsoinstitut” har spridit dessa lögner ända sedan dess i våra skolor och DET är den egentliga anledningen till att fler börjar röka. Ungdomar ser igenom era överdrifter när det gäller farorna med cannabis vilket självklart leder dem till frågeställningen – ”vilka andra droger ljuger de om?”.

   ALLA DROGER ÄR FARLIGA OM MAN MISSBRUKAR DEM!!!

   Om vi ska få någon rätsida på dessa problem så är det fan dags att ni cannabismotståndare växer upp och börjar diskutera dessa problem som vuxna och inte hittar på en massa skit som skapar två läger på detta vis. Vad är det för jävla överförmyndarfasoner ni håller på med egentligen?

   Det finns fantastiska fördelar med att röka cannabis och dessa pratar ni aldrig om. Varför? JO, FÖR NI HAR SJÄLVA ALDRIG PROVAT OCH VET DÄRMED INTE VAD FAN NI SNACKAR OM! Som dumma höns upprepar ni vad de med auktoritära roller i ert liv har tutat i er utan något kritiskt tänkande!

   Av alla droger (inklusive alkohol) är cannabis den absolut ofarligaste och mest givande i längden. Varför pratas det aldrig om fördelarna med cannabis när det gäller kreativitet eller en förhöjd förmåga att få perspektiv på sitt eget livsöde? varför snackar ni inte om alla de människorna vars liv har räddats tack vare cannabis på alla tusentals sätt? Nej, för det passar inte in i er trångsynta verklighetsuppfattning!!!

   Hela denna diskussion handlar egentligen om rätten att få välja vad man gör med sin egen kropp när man är myndig. Man kan ju alltid ifrågasätta människor som håller på med boxning eller ultimate fighting, extremsporter som fallskärmshoppning, downhill eller bergsklättring, överkonsumerar socker och fett, röker cigaretter, ger sig ut på lejonsafari i Afrika eller varför inte går hem med okända människor från krogen och knullar utan kondom, eller något annat riskfyllt som vi människor kan välja att göra av olika anledningar. Men att FÖRBJUDA någon att göra dessa saker för att det är farligt för dem själva är ren jävla fascism!

   Vad är det som gör att vi drar streck i sanden med vår personliga frihet när det gäller just cannabis eller någon annan av de olagliga drogerna när allt annat är tillåtet att göra mot vår egen kropp? Fullkomligt ologiskt!

   Du och alla andra trångsynta människor kan förbli hur oförstående ni vill, jag tänker då fan inte förbjuda er att vara det men se för fan till att låta oss andra myndiga människor få bestämma själva hur vi väljer att uppleva livet på denna planet, jävla fascist!

   • Goagubben says:

    Tack det var det bästa jag har läst på länge själv har jag brukat cannabis i 40 år och har aldrig någonsin träffat på dessa faror som dessa patetiska människor försöker ljuga fram..

    Jag tror nog att det skulle vara bra för dom att dra i sig en och annan joint så dom börjar använda hela hjärnan som åxå är den enda effekten jag har märkt av att bruka cannabis

    Kramis och tack för att du finns 🙂

 3. sophie says:

  Jag hittade bland annat en rapport på FHIs hemsida.

  • Ulf says:

   Anser du att fhi som får pengar för att avråda Sverige från att röka holk är en tillförlitlig källa till kunskap om cannabis?

   Av din framställning ovan att döma har du alltså inte läst rapporten kritiskt eller undersökt fakta mot OBEROENDE rapporter.

   De slutsatser du (och FHI, för all del) drar av vissa testresultat och fakta är helt uppåt väggarna.

   Det är i alla fall alla gånger säkrare och skonsammare för unga hjärnor att röka gräs än att dricka sprit.

 4. sophie says:

  Du ville ha ett exempe på vart jag läst detta. Det är den svenska rapporten jag läst. Och jag är medveten om att de inte är oberoende Men jag har semester nu och har inte alla uppgifter med mig hem, på de övriga rapportena. Men FHI kommer jag ihåg. Finns en dansk rapport också som faktist är bra, men får återkomma med adress.

  Är däremot nyfiken på vad du menar när du säger att cannabis är bättre än alkohol, för ungdomar? På vilket vis? och tycker du att det är just ungdomar som blir mes skadade av alkohol? Vad ser du för fördelar av att de använder sig utav cannabis? borde det inte vara bättre att de inte använde något alls? Skulle gärna titta nämre på din forskning kring att cannabis är mer skonsam mot unga hjärnor är alkohol.

  Är inte den stora frågan varför människor känner ett behov av att berusa sig?

  • aSonOfMan says:

   MÄNNISKAN HAR BERUSAT SIG PÅ OTALIGA SÄTT SEDAN URMINNES TIDER!!! Man skulle kunna säga att droger har hjälpt oss i vår evolution, så länge har de hängt med i vår utveckling.

   Ingen människa har någonsin dött av marijuana. I Australien (det land som utfört mest vetenskapliga tester när det gäller cannabis) så dör ca: 50 personer varje år av aspirin (magnecyl) !?!? Ska vi starta krig mot magnecyl? Cannabis är ju ingenting i jämförelse så det vore ju logiskt att sparka in dörren hos det amerikanska läkemedelsföretaget McNeil Laboratories som tillverkar skiten istället för hemma hos folk som odlar cannabis.

   Du som verkar sitta och googla fram forskningsrapporter kan ju börja söka på Oxford professorn och farmakologen Les Iversen (som nu är ordförande i Englands regerings ”Advisory Council on the Misuse of Drugs”) eller t.ex. Peter Cohen (före detta föreståndare för the Centre for Drug Research at the University of Amsterdam.) och läsa vad de har att säga. Cohen hävdar bestämt att hårda lagar inte reducerar hur mycket människor röker cannabis och han har forskat i ämnet i över 20 år i Amsterdam. Han säger (precis som jag) att denna debatt är ett politiskt spel där politiker trycker på forskare att få fram forskning som visar de negativa effekterna av cannabis. DETTA ÄR ETT FAKTUM och någonstans där i mitten av denna snedvridna debatt sitter du och läser forskningsrapporter som staten tryckt ner i käften på dig. Sen tror du att du vet huruvida cannabis är farligt eller ej!?!? Patetiskt!

   Cannabis är inte ofarligt men det är inte så farligt som denna långa debatt och politikerna bakom den har försökt få oss att tro sedan 60-talet. Barn och ungdomar ska definitivt INTE röka cannabis precis som de absolut inte ska dricka alkohol. Ändå är det socialt accepterat att ungdomar dricker alkohol när de festar. Vi kanske inte tycker det är bra men inte fan blir vi så rabiata som cannabismotståndarna blir när det snackas om legalisering av cannabis. Varför inte? Räknat över hela världen ligger alkoholkonsumtionen bakom ett av 25 alla dödsfall!?!? WTF!!! Och alkoholskadorna i samhället kostar oss 20,3 miljarder kr per år bara i Sverige!?!? Sen har vi en extremt liten minoritet av befolkningen i världen som lider psykiska besvär p.g.a cannabis och det är enligt dig helt uppåt väggarna?

   Hela debatten är till för att polarisera och vet du vad? De verkar lyckas tack vare svart-vit-tänkare som du!

 5. Ulf says:

  Den typen av referenser jag efterfrågar är forskningsresultat publicerade i akademiska tidskrifter.
  Inga sådana artiklar finns som kan styrka en restriktiv narkotikapolitik. Så jag väntade mig inga referenser från din sida.

  Det jag vänder mig emotfrämst är felslut som att ju längre man kan spåra ett ämne i kroppen desto farligare är det. Så är det ju givet vis inte.
  Cannabis kan förvisso spåras i blod eller urin i några veckor (nota bene:beroende på hur mycket som intagits och under hur lång tid) men ruset är över på ett par timmar och huvudet är klart snabbare efter intag en vanlig Svensson-fylla.
  Opiater kan inte spåras efter två dygn men är lik förbannat annat livsfarligt. Heroin gör dessutom brukaren svårare att ha i samhället när ämnet inte finns i kroppen.

  Människor kommer alltid att vilja berusa sig och ungdomar är synnerligen nyfikna och våghalsiga på den fronten. Sprit gör att man tappar omdömet och många blir också mycket agressiva av sprit. Om man röker gräs behåller man sitt omdöme även om sinnesintryckens karaktär förändras. Alkoholens skadeverkningar är väldokumenterade och utom rimligt tvivel. Sprit är lösningsmedel och som sådant särledes skadligt för bl.à. Hjärnan.
  Ingen har lyckats påvisa några skador av cannabis trots det har varit nästintill omöjligt att bedriva forskning på området om man inte haft som målsättning att påvisa negativa effekter.
  Forskningsresultat har emellertid ofta presenterats på ett sådant sätt att det framstår som att drogen är skadlig trots forkningen i fråga har visat annorlunda. Detta skulle aldrig accepteras inom andra medicinska områden men det har passerats eftersom sådana rapporter syftar till att dels bekräfta förutfattade meningar och dels för att avskräcka och förhindra lagbrott.
  Ett exempel på detta är de ofta påtalade ”nedsättningar av kognitiva förmågor”. Detta är en aspekt av själva ruset och att detta är intermittent näms i regel inte i den typ av rapporter som du gillar. Förgäves har man försökt påvisa att korttidsminne mm försämras men detta är alltså förvridna fakta.

  Så ja, jag är övertygad om att det på alla plan är hälsosammare för ungdomar att röka cannabis än att dricka alkohol. Socialt och medicinskt.

  Jag kan rekommendera kanadensiska senatens utredning av frågan. Den finns på nätet och ger en god översyn av ämnet.

  Personligen tycker jag också bättre om cannabis eftersom det stimulerar intellektuell aktivitet. Även om man tänker på nördiga saker som renässanskonst eller kvantmekanik och ser bisarra samband mellan högt och lågt anser jag cannabisruset utvecklar kreativt tänkande.
  Jag dricker gärna en öl eller nåt glas vin men jag hatar att bli full. Det är bara förnedrande och dumt.

  Nu har jag inte gått in på de positiva medicinska egenskaperna av cannabis. Det ämnet är dock väl värt att orientera sig i för den som är hugad och nyfiken.

 6. Artan Gashi says:

  Har nån bett er spendera 50 miljoner av våra skattepengar för detta? Utan en riktig omröstning om det!? Det håller ju på att bli lagligt överallt varör ska Sverige vara dom sissta som accepterar det? Lever denna regering på att leka dumma för att dra till sig så mycket kapital så möjligt innan det hinner bli avkriminaliserat här med eller?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: