Arbetsförmedlarna bör konkurrera med varandra

Arbetsförmedlingen har spelat ut sin roll. Arbetslösheten bland unga minskar inte och antalet arbetslösa som är berättigade till a-kassa har de senaste månaderna minskat dramatiskt.

Samtidigt kan jag tycka att platsbanken är den funktion som fortfarande fungerar när det kommer till arbetsförmedlingen. Däremot är kritiken mot handläggarna bestående då många har bristande kunskaper om hur man faktiskt förmedlar jobb, framför allt till nysvenskar och personer med handikapp.

Kontrollansvaret för a-kassan som idag ligger på Arbetsförmedlingen kan läggas över på de olika fackföreningarnas a-kassekontor samtidigt som förmedlingen avvecklas. Sverige bör i stället efterlikna Australien där privata arbetsförmedlingar konkurrerar med varandra. Detta har lett till minskad arbetslöshet i landet.

Det största ansvaret bör dock läggas på skolan där ett obligatoriskt entreprenörsämne bör inkluderas i den grundläggande utbildningen. Eleverna ska där lära sig hur man tar sig in på arbetsmarknaden, skriver CV och kontaktar företag. Men även hur man själv startar ett företag. På så sätt bör vi kunna minska arbetslösheten bland unga.

Troligen kan det senare även vara ett alternativ för att råda bot på den massarbetslöshet som nu finns bland nysvenskar. Sverige behöver fler arbetstillfällen och alla kan inte köra taxi eller baka pizza och sälja kebab. Även personer från Libanon, Polen och Irak besitter kunskaper som de kan omvandla till en fördel i Sverige.

Varken politiker eller arbetsförmedlare har kunskap om hur det är att vara arbetslös, leva på gränsen till fattigdom. En konkurrens mellan arbetsförmedlingarna, risken för att själva bli arbetslös blir en blåslampa i röven för de kaffedrickande jobbförmedlarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: