Kritisera inte samhället om du själv inte försöker!

Motsättningarna mellan ungdomar i förorten och svensk polis har de senaste åren nått nya höjder. Sveriges Television tog i veckans Uppdrag Granskning och Debatt upp de senaste händelserna i Backa, en förort till Göteborg. Bilbränder, skottlossning och boende som är rädda för att gå ut på kvällen. Är det ett samhälle vi vill leva i?

Dagens debatt mellan polisen, politiker och ungdomar från Backa visade på att eget ansvar inte finns i de ungas ordförråd. Gång på gång menade killarna i debatten att anledningen till att bränder och stenkastning förekommer i förorten är politikernas nedskärningar i Backa, Bergsjön och andra invandrartäta områden. Samtidigt menar politikerna att det inte alls förekommer nedskärningar, att de i stället tiodubblat budgetanslagen och att fritidsgårdarna inte alls stängs.

Kritiken som haglar mot politikerna tyder på att folket i förorten blivit allt mer beroende av samhället, att de i stället för att ta egna initiativ kritiserar de folkvalda för att inte göra något. Vi som individer bygger tillsammans det samhälle vi vill ha. Vill du att ditt bostadsområde skall ha en fritidsgård? Samla ett gäng, starta en förening och anordna sedan fritidsaktiviteter. Det är inte rättvist att skylla allt på samhället när man själv inte tar ansvar. Att skjuta, kasta sten och bränna bilar, det är inte ett samhälle jag vill leva i.

Samtidigt kritiserar många unga polisens insatser i de utsatta områdena och menar att det förekommer trakasserier mot dem. Tyvärr är det en av konsekvenserna när man väljer att inte följa lagen.

När journalisten Janne Josefsson ifrågasätter varför det förekommer droghandel, misshandel och liknande menar ungdomarna att ” det är så man gör idag, folk tjänar pengar på det sättet.” Det är tragiskt att en del unga i dagens samhälle tror att kriminalitet är en del av hur man får in pengar. De som växer upp i förorten behöver förebilder. Personer, eldsjälar, som brinner för ungdomar och fångar upp dem innan brottslingarna slagit sina klor i dem.

Det är du och ingen annan som styr över dina egna handlingar. Du är således den största bromsklossen för din egen framgång.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: