Ger sänkt lön fler jobb eller mer vinst i direktörernas fickor?

Som ung är det svårt att få erfarenhet när man aldrig får chansen. Allt fler företag eftersöker personal med dokumenterad erfarenhet, det gäller även arbete som timanställd lokalvårdare vid kommunen.

Enligt Johan Stäel von Holstein som gästade SVT Debatt igår bör lönerna för ungdomar sänkas för att skapa ett lönegap som gör det mer attraktivt att anställa nybakade studenter. Denne menade även att unga, för att kompensera minskade löner, bör ta fler jobb för att kunna klara sitt uppehälle.

En av ungdomarna som representerade Handels menade att det inte går ihop ekonomiskt att sänka lönerna då unga då skulle gå back. Stäel von Holstein hakade då upp sig på att personen i fråga hade en hyra på 6000 kr och menade att det inte är okej och att unga i stället bör bo hemma längre. I förbifarten när fackavgift nämndes menade Johan att det inte är något som behövs.

Sverige har idag en stor ungdomsarbetslöshet, vilket näringslivet menar är på grund av att det är för dyrt att anställa och lära upp unga, i förhållande till att ge jobben till någon med dokumenterad erfarenhet. Jytte Guteland (fd SSU-bas) menar att länder som Spanien även de har hög arbetslöshet bland ungdomar, trots att lönekostnaderna är lägre.

Entreprenören och bloggerskan Isabella Löwengrip påstår att LAS är ett av de största problemen då en felrekrytering kan innebära stora merkostnader för företaget. Detta stämmer inte då man tillämpar provanställning de första sex månaderna, vilket i praktiken betyder att en nyanställd inte har samma trygghet som är tillsvidarenaställd och är lättare att ”göra sig av med”.

Hon säger att hon de första året drev sina företag utan att ta ut lön, vilket troligen stämmer, men Isabella Löwengrip hade vid tidpunkten en inkomst via bloggen som medförde att hon inte behövde oroa sig om sitt uppehälle.

Socialdemokraterna och LO menar att LAS främsta uppgift är att skydda den som arbetat länge, den som är över femtio och inte längre är attraktiv på arbetsmarknaden, medan liberaler hävdar att det är ett hinder för unga att komma in på arbetsmarknaden.

Nu undrar jag om hög arbetslöshet bland 50-talister är att föredra framför en massarbetslöshet bland ungdomar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: