Borde inte svenska ungdomar få jobb och bostad före någon annan?

Annie Lööf argumenterade i dagens partiledardebatt för en ökad arbetskraftsinvandring samtidigt som allianspartierna i ett tidigare skede under debatten var ense om att Sverige redan nu har en hög ungdomsarbetslöshet som under nästkommande år kommer att stiga.

För att minska den nuvarande arbetslösheten bland unga menade både Jan Björklund och Annie Lööf att ingångslönerna bör sänkas, men poängterade att det självklart var något som arbetsmarknadens parter bör förhandla om och inget för politiker att besluta om.

En sänkning av ingångslönerna minskar ungas ekonomiska trygghet, något som står i linje med alliansens övriga förslag för arbetssökande och sjukskrivna. Faktum är att alliansen menar att det är viktigare att i nuläget satsa på jobbcoacher och sänkt restaurangmoms, trots att den finansiella oron i världen närmar sig Sverige vilket kommer att leda till färre restaurangbesök och fler arbetslösa. Pengarna som alliansen ger till McDonald’s och andra restaurangkedjor kunde i stället satsas på den offentliga sektorn som idag dras med sparkrav, vilket på sikt leder till försämrad äldre- och sjukvård.

Miljöpartiets språkrör, Åsa Romson, menar att skattepengar bör läggas på ökad invandring av somalier och andra folkgrupper vars länder drabbats av krig med arbetslöshet och svält som följd. Frågan är vad som händer med dem som inte har råd att ta sig till Sverige och andra västländer och tvingas stanna kvar. Är det inte bättre att satsa resurser på att få slut på krigen för att sedan hjälpa till med en återuppbyggnad av de krigshärjade länderna?

Nu menar jag självfallet inte att de svenska gränserna bör stängas, utan att vi fokuserar på att hjälpa dem som är i nöd, fast på hemmaplan. Så länge vi inte har arbetstillfällen för alla svenskar och för få bostäder kan vi inte på ett värdigt sätt ta emot nyanlända. Den svenska bostadssituationen är ohållbar, samtidigt föreslår Centerpartiet att invånarantalet i Sverige bör öka, från dagens 9,5 miljoner till hela 40(!) miljoner. Det är vad jag kallar fantasi.

För att Sverige även i framtiden skall vara ett parti att räkna med måste vi bygga fler bostäder, dimensionera elnätet för mer elproduktion och fortsätta utvecklingen av sol- och vindkraft.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: