Samanfattning: Vad har hänt efter hackerattacken mot Bloggtoppen?

Det har nu gått mer än ett dygn sedan de läckta lösenorden började spridas via riksdagsledamoten William Petzälls (numer borttagna) konto på Twitter. Bilden av vad som har hänt har nu klarnat och det visade sig att inte bara Bloggtoppen blivit utsatta för intrång utan ett 50-tal svenska sidor.

Användare på Internetforumet Flashback, som varit en central roll i händelsen, roar sig med att ta över diverse Facebook-profiler, meljkonton och diverse spelaccounts för dem som varit oaktsamma nog att ha samma lösenord på flera hemsidor. Personligen ser jag detta som ett problem, även om jag tror att det är en nödvändig läxa för de drabbade individerna.

Att journalister och politiker använder tämligen enkla lösenord, samtidigt som de går att kopplas ihop med deras yrkesutövning är skandal. Hur säkra är uppgiftslämnarnas identiteter som finns hos Aftonbladets, Expressens och Sveriges Televisions journalister? Tidigare har jag förutsatt att de lärt sig en läxa efter den uppmärksammade attacken mot Aftonbladet några år tidigare och att kryptering av såväl mail-korrespondens som hårddiskar idag är ett krav för att hantera känslig data, idag tvivlar jag.

Gång efter annan har vi sett enkla lösenord knäckas inom loppet av några minuter, vilket fått följden att tusentals digitala identiteter kunnat kapas. Vi som användare har en skyldighet att tillämpa lösenordshygien och säkra upp vår mest känsliga information. Många av de lösenord som fungerar är telefon- och personnummer, vilket även var fallet med Partiledaren och Stadsrådet Annie Lööf.

Nu har media uppmärksammat de lösenord som har läckts ut, men vad händer med dem som idag ligger i tryggt förvar på krypterade diskar långt från rampljuset? Hur många databaser har genom åren tagits över och hur mycket känslig information har läckt ut och sålts till högstbjudande, både till främmande stater men även till konkurrerande företag?

Kära Internetanvändare ni bör ändra lösenorden minst en gång per halvår, ha olika lösenord för olika tjänster, vilket i första hand gäller Er digitala brevlåda. Den som fått tag i Er inbox har inte bara tillgång till Er brevväxling utan även Facebook, Tradera och i värsta fall även kontouppgifter.

Kontrollera Ert tilltänkta lösenord med hjälp av sidan How Secure is My Password?

God natt!

ps. Du har väl hört om Robert Aschbergs lödkolvsattack mot Jimmie Åkesson? ds.

Annonser

One Response to Samanfattning: Vad har hänt efter hackerattacken mot Bloggtoppen?

  1. Pingback: Ytterligare 20 000 lösenord på vift – TopBlogArea.se hackade. « Överklassen i fokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: