Varför skall du förbereda dig på en katastrof?

Vid en situation då mat och vatten inte finns att tillgå, butikshyllorna gapar tomma och folk gör allt i sin makt för att överleva finns det en liten grupp, survivalister, som redan förberett sig på det värsta.

Survivalism var dagens ämne i Outsiders på Kanal 5. Tyvärr var det mer yta än innehåll, vilket gör att man inte får se hur många förbereder sig för en eventuell katastrof. Gång på gång upprepades budskapet att survivalister förbereder sig på en ”total katastrof”, en kollaps av infrastruktur och hela samhället. Att det skulle vara det enda en prepper förbereder sig för är lögn.

Survivaliströrelsen är en anonym och decentraliserad rörelse som tack vare Internet åter börjat växa när folk upplever att en förvärrad ekonomi och miljö kan komma att påverka deras framtida levnadsstandard. Begreppet survivalism härstammar från Kalla kriget då folk förberedde sig på ett eventuellt kärnvapenhot och därför bunkrade upp förnödenheter. Dagens survivalister förbereder sig alltså inte främst inför ett kärnvapenkrig utan för samhällsproblem som ekonomi och klimat, men även för en personlig katastrof, som arbetslöshet.

Om du idag blir arbetslös minskas din inkomst till 14 960 kr per månad före skatt. Har du mat för de första månaderna behöver du alltså inte oroa dig för att inte ha råd med mat, även om det i dagsläget inte är ett problem i Sverige. Som svensk ser vi inte heller någon vattenbrist, men har det senaste året råkat ut för både vattenparasiter och stora störningar i vattenleveransen. Civilförsvaret rekommenderar att du i hemmet har mat och vatten för en vecka framöver, helst längre. Har du dessutom utrustning för att rena vattnet med jodtabletter, klorin, destillering eller kokning är det ännu bättre.

Rörelsen startades som sagt i USA under kalla kriget och har sedan dess funnits kvar och ökat. Många amerikaner är vapenentusiaster, något som även framhävs i dokumentärer och forum som handlar om preppers. Enligt förespråkarna är det inte bara en nödvändighet för att ha möjlighet att försvara sitt förråd om polis- och militärväsendet kollapsar, utan även något som kan användas för att få mat. Detta betyder inte alls att alla survivalister är vapengalningar, utan att det som i resten av samhället finns en del som ser fördelar med vapen.

Vad gör du om en skogsbrand hotar att bränna ned ditt hus? Springer du runt i panik och undrar vad du skall göra eller tar du din förpackade ryggsäck och följer en välplanerad evakueringsplan? Det är du som avgör om du vill ha kontroll över ditt liv och inte behöver förlita dig på att andra gör jobbet för dig.

Vill du veta mer?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: