Polis: Ingrip inte vid knivrån

Efter ett initiativ på Facebook har det upprättats en civil trygghetsgrupp för att motverka kriminaliteten vid Tycho Brahes Gata i Bergsjön, Göteborg.

Då allt fler råkat ut för rån och misshandel på väg från spårvagnshållplatsen Teleskopgatan i Bergsjön har några ungdomar upprättat en form av trygghetsgrupp. Många känner sig otrygga på grund av att belysningen vandaliseras och att det senast i helgen skedde två knivrån.

Polisen Theresia Lagnefors fördömmer dock initiativet och menar att de inte bör försvara sig själva eller någon medmänniska mot eventuella knivattacker och andra fysiska angrepp. Hon menar att det är polisens uppgift.

”Men Theresia Lagnefors som är polisens kommunikatör i områden vill inte uppmuntra det här.”
Jag förstår att dom vill göra det i ett bra syfte, absolut. Och det är ett bra syfte. Men polisen kan inte ta ansvar för om det är någonting som blir fel. För självklart kan det va’ farligt och vi vill ju inte att någon ska skadas.
”Och om det händer något tycker hon verkligen inte att dom ska gå emellan.”
Dom ska ju inte ingripa och dom är inga poliser. Om man själv råkar illa ut eller man tar till våld som man inte får göra, och det finns ju flera olika händelser som har skett tidigare och det är ju inte bra om det skulle ske igen. Utan vi vill gärna att det ska va’ under ordnade former så polisen får va’ med.

Själv har jag allt oftare ställt mig frågan varför man i dagens Sverige inte har rätt att försvara sig eller någon annan mot misshandel då man själv riskerar att dömas för dito. När politikerna talar om lagstiftning där medborgarna skall tvingas att ingripa har jag skakat på huvudet. Du har i dagens Sverige varken rätt att skydda ditt hem från inbrott eller din kropp för fysisk åverkan utan att riskera straff, fyfan för Sverige och våra lagstiftares blindhet och brist på medmänsklighet.

Lyssna på inslaget hos Sveriges Radio.

Annonser

2 Responses to Polis: Ingrip inte vid knivrån

  1. Ilhan says:

    Det är ganska sjukt ändå. Att om jag försvarar mig mot ett överfall kan jag själv åka in.

    Riktigt illa.

  2. rytlejon says:

    Det där stämmer ju inte riktigt. Självklart kan du aldrig vara säker på att du inte blir dömd om du använder våld för att försvara dig, men principen är ju den motsatta från den du beskriver. Du har rätt att med våld om så krävs försvara ”liv och egendom”, men lagen är aldrig benhård utan det är bedömningar från fall till fall som gäller, som med alla lagar. Dvs slår du ihjäl nån som försöker sno din cykel kan du lätt åka i finkan, men om du spöar nån som drar kniv mot dig har du nog rätt goda chanser att slippa straff genom att åkalla självförsvar. Förstår inte riktigt hur du drar dina slutsatser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: