Googles makt över Internet är skrämmande

Det amerikanska internetföretaget Googles särställning på Internet är ett hot mot demokratin och öppenheten på Internet då allt fler tjänster på nätet är beroende av storföretag som Facebook och Google har det decentraliserade Internet plötsligt blivit centraliserat kring några få företag som erbjuder tjänster som hela världen använder.

Vi har tidigare fått bekräftat att Google använder sin sökmotor för att kartlägga dina surfvanor och på så sätt enkelt kunna marknadsföra annonser efter just dina sökfrågor. Samtidigt vet vi att länder som Kina, Iran och Marocko kontaktaktat Google och på så sätt kunnat filtrera bort information i sökresultaten, men framförallt ritat om världskartan så Västsahara inte syns.

Det är skrämmande vilken makt ett fåtal amerikanska företag har fått över våra liv. Google erbjuder kartor, videoklipp, nyhetsläsare men framförallt sökmotor och e-post. Det sistnämnda är oerhört skrämmande då jag så sent som idag fick bekräftat att den text jag skriver avläses elektroniskt. I mitt fall uppmärksammade Gmail mig på att jag skrivit texten ”jag bifogar”, men inte hade bifogat något dokument. Självfallet är det god service att göra detta, men är det bara toppen av ett isberg?

Är det konstigt att allt fler börjar använda krypteringstekniker som GnuPG när de skickar mail och att SSL nu blivit mer regel än vardag för att säkerhetstjänsten avlyssnar Er internettrafik? Anonymiseringstjänster som Anonine, Relakks och Mullvad säljer som smör i skolsken medan Svensson viker foliehattar. Nä, Internet är än så länge, och måste även i framtiden förbli öppet och ocensurerat.

Tack för mig!

2 Responses to Googles makt över Internet är skrämmande

 1. Jag delar till viss del din oro. Inom min bransch, SEO, är Google ständigt i fokus. Eftersom ”alla” använder Google är det den sökmotorn man uteslutande optimerar mot.

  Den som inte vill ge Google och Facebook så stor makt kan ganska lätt göra det. Bara man är villig att öppna plånboken.

  Hyr in dig på ett webbhotell: 500-1000 kr per år
  Beställ ett eget domännamn: ~100 kr per år

  Installera WordPress eller lär dig HTML. Då har du en egen blogg/webbplats samt en mailadress som är helt avskiljd från Google. 50-100 kr/månad har de flesta råd med, även dem som tillhör gratisgenerationen.

  Att Google och Facebook är så stora beror antagligen på att de skapar bra och användbara tjänster, men även att de är gratis. Förhastad slutsats: Snåla och bekvämlighetssökande människor är ett hot mot demokratin.

  • overklass says:

   Visst är det så. Men även då är man beroende av Google för att få trafik till sin blogg eller hemsida.

   Samtidigt använder sig allt fler av Google Apps och låter e-posten hanteras av gmail, även fast man har en egen domän.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: