Är det regeringens fel att du är överviktig?

LösgodisEfter att ha sett Sverkers stora strid igår om socker och att införa socker- och fettskatt även i Sverige funderar jag över hur mycket makt politiker skall ha över våra liv. Ett av förslagen var att staten skulle reglera placeringen av plockgodis i butikerna, att det inte längre skulle få stå vid utgången. Dessutom kritiserades regeringen för att ungdomar blivit sockerberoende.

För mig är det helt oförståeligt att man kan beskylla regeringen för att barn de senaste åren blivit alltmer beroende av socker. I första hand är det föräldrarna som måste sätta gränser och ge fan i att ge barn, oavsett ålder, godis på vardagar. Samtidigt kan man fråga sig om det inte bara är godis som bör undvikas utan även matvaror som innehåller stora mängder socker och stärkelse som i praktiken omvandlas till socker i kroppen. Skall vi förbjuda bröd, potatis och pasta från att säljas, eller införa en högre skatt på just dessa matvaror?

På sidan 13 i boken ”Diabetic Cookery” från 1917 står det uttryckligen att bland annat socker, stärkelse, bröd och mjöl skall undvikas om man har diabetes. Även om dagens kostråd som finansieras av läkemedelsindustrin menar att man bör äta långsamma kolhydrater som diabetiker bör man överväga att följa de gamla kostråden, även om man inte har diabetes. Lever man ett aktivt liv, tränar mycket och förbränner kalorier som smör i solsken är det givetvis inget problem att äta mycket kolhydrater, även om tänderna på sikt tar stryk.

Sockeranvändningen i de moderna livsmedlen har gått till överdrift. Samma gäller det ohälsosamma tillsatser. Att i dag hitta mat utan E-nummer är som att hitta en nål i en höstack – man får leta länge.
Efter att ha läst matrevolutionen av Andreas Eenfeldt och sett hans föredrag om samma ämne kan jag konstatera att socker inte är något för mig. Att jag dessutom har vänner som på mindre än tre månader rasat i vikt tack vare LCHF ger tyngd åt teorin om socker som överflödigt godis.

Läs även: LCHF For Beginners

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: