Tankar kring Uppdrag Gransknings inslag om taxichaufförerna

De två senaste programmen av Uppdrag Granskning tar upp det faktum att taxichaufförer kunnat jobba vidare, eller få anställning efter att de dömts för sexuella övergrepp, våldtäkt och misshandel. Många har fått indraget taxikörkort, men då taxibolagen inte informerats har de dömda kunnat jobba vidare utan körkort eller använt någon annans taxilegitimation.

Att registerutdrag ur belastningsregistret i dag är mer regel än undantag vid nyanställning vet nog de flesta. I många fall är det onödig administration men i arbetssituationer där man får förtroendet att arbeta med människor, även dem med funktionshinder, är det – tyvärr – en nödvändighet i dag. Trots det, och taxibolagens nolltolerans, kör taxibilar på gatorna med chaufförer dömda för brott.

När Uppdrag Granskning visade att färdtjänstchaufförer anmälts för sexuella övergrepp mot funktionshindrade, men fortfarande får köra skolbarn, kan man börja fundera över hur kontrollorganen faktiskt fungerar.

Vad som behövs är bättre kontroller, samkörning med register där taxametern är uppkopplad till trafikverket som kontrollerar om legitimationen är indragen när passet skall påbörjas. Om så är fallet skall systemet rapportera detta till dem som administrerar taxibolagets körningar.

Många arbetar inom taxibranschen är invandrare, vilket troligtvis betyder att många av dem som begått vad som kan betraktas som grova brott som våldtäkt och misshandel är av utländsk härkomst. Personligen anser jag att den som välkomnats hit av asylskäl eller på andra grunder men är dömd för grova brott som sexuella övergrepp och våldtäkt skall få sitt uppehållstillstånd indraget och utvisas efter avtjänat straff. Inga undantag!

Självklart skall straffpåföljden även för svenskar vara lika hård – även om de enligt lag inte kan utvisas. Det skall aldrig vara accepterat att man förgriper sig på någon annan. Framförallt inte på barn och handikappade.

Uppdrag Gransknings artikel och inslag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: