Är inkomstklyftor en drivkraft för klassresor?

Shabane BarotOdla ditt klasshat. Det var målet för den bussresa som i går åkte genom Saltsjöbaden i Stockholm. Det vänsterorienterade förbundet Allt åt alla, som organiserade bussresan har nu fått mer uppmärksamhet i medierna, där de mer eller mindre får stöd för sin aktion.

När Aron Modig debatterade med Shabane Barot torsdagen den 19 januari sa han att vi att vi behöver större inkomstspridning och att det är bra om människor kan påverka sitt eget liv. Det är ett problem att det inte lönar sig att utbildning i Sverige. En lärare tjänar i många fall mindre än en duktig hantverkare. Nu menar jag inte att inkomsterna för hantverkaren skall minska, utan att läraren måste få mer i lön.

Barot hävdade att det är ett samhällsproblem att 52 % av 19-åringarna i Rinkeby har hål i tänderna. Där håller jag med, men lösningen jag har på det är att man skall äta mindre socker och i stället lägga pengarna på något som möjliggör en klassresa.
Förutsättningarna för att göra en klassresa i Sverige är goda då vi har fri utbildning, såväl grund- som gymansie- och högskoleutbildning. Kunskapstappet handlar delvis om mindre motiverade elever de senaste åren, men också om lärare som inte kräver att ungdomarna anstränger sig. Förutsättningarna finns där, men skolan har nedprioriterats av den tidigare Socialdemokratiska majoriteten de senaste åren.

Samtidigt straffas svenska entreprenörer då man som företagare tvingas betala mycket skatt, pengar som kunde återinvesterats i företaget för kompetensutveckling och nyrekrytering av anställda. Sveriges skattetryck har legat relativt fast de senaste åren, samtidigt som vi fått längre väntetider i vården, färre infrastruktursatsningar och en sämre äldrevård.

Svenska skatter har gått till ökade bidrag, låtsasjobb och EU-medlemskap, i stället för att satsas på bättre utbildning, järnväg och skattesänkningar för entreprenörer. Alliansen sänker skatterna, men på fel saker. I stället för sänkt restaurangmoms kunde vi prioriterat e-handel.

Alla ungdomar har möjlighet att göra en klassresa genom att skaffa sig en utbildning, starta företag eller göra karriär som anställd. Men de senaste årens felsatsningar har gjort Sverige mindre konkurrenskraftigt och frågan är om det går att vända en nedåtgående spiral.

Annonser

One Response to Är inkomstklyftor en drivkraft för klassresor?

  1. Mattias says:

    Det låter väldigt enkelt. Tyvärr är det ju inte riktigt så. Barnen i vissa delar av samhället ligger efter sina jämnåriga innan de har lärt sig att prata. Alla får inte samma chans. Dessutom är inte alla skapta för att bli entreprenörer. Men man ska kunna leva bra ändå om man jobbar och anstränger sig så mycket man kan.

    Fröken Shaban i klippet ovan vinner den där debatten utan problem mot en folkpartist som inte har några som helst argument eller visioner.

    Men ”klasshat” var förstås ett väl tillspetsat ord, vilket föreningen själva erkänner, men det handlar ju om att få igång en debatt och det får man ju verkligen säga att de lyckades med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: