Hur jag gick från kommunist till libertarian

LibertarianNär jag i början av 2006 på allvar började intressera mig av politik var det tack vare en fritidsledare som precis börjat på min skola. På våren började jag läsa på mer om vad de olika partierna stod för och placerade mig själv som socialdemokrat, möjligen vänsterpartist. Under sommaren blev jag allt mer vänster, började läsa Marx och Engels. Efter valet stod det klart, jag var vänster men Sverige var höger.

Steget från 2006 fram tills i dag är väldigt stort. Jag har startat en politisk nyhetssida, lagt ned den för att börja skriva denna blogg, som jag från början tänkte ha som trollblogg från ett högerperspektiv, därav namnet.

Sedan jag registrerade mig på Twitter 2009 för att göra reklam för min blogg har jag i dagsläget skrivit över 12 000 tweets och fått över 630 followers som både hatar och älskar mig. Eftersom jag är en person som älskar att kommentera, undervisa och kritisera har Twitter blivit den kanal där jag kan ventilera mina åsikter och tankar om allt.

När jag i början av 2011 kom i kontakt med survivaliströrelsen började jag lyssna på Jack Spirko, en amerikansk entreprenör, bloggare och podcaster med starka åsikter om frihet och som ofta kritiserar det land United States of America har blivit i dag och den pågående finansiella katastrof som gör att USA har en tuff tid framöver.

Genom sin podcast The Survival Podcast lär Jack Spirko ut hur man kan leva ett bättre liv och samtidigt bli mer självförsörjande och fri från systemen. Nyligen höll han en presentation2012 Liberty Forum där han tog upp sin syn på skatter, varför skuld kan likställas med cancer och varför ett matförråd är en investering. Han sa också att hans mål är att fler blir libertarianer genom att de lär sig vad survivalism är och börjar praktisera det.

Inför det senaste valet 2010 när jag såg hur vänstern inte respekterade våra grundläggande rättigheter, mötesfrihet, demonstrationsfrihet och yttrandefrihet utan i stället valde att attackera sina motståndare med stenar och ägg, då rann bägaren över. Även om man inte håller med motståndaren måste man respektera deras rätt att uttrycka sina åsikter, så länge de inte skadar någon.

Jag vill i dag beskriva mig själv som en libertarian med socialistiska åsikter och konservativa värderingar. Socialism är bra, så länge man inte tvingar någon att leva i ett samhälle där man inte kan välja. Rätten till grundläggande sjukvård är något jag i grunden tycker är fantastiskt. Däremot vill jag inte betala för att singlar insemineras. Som jag nämnde har jag konservativa värderingar, det betyder att jag är motståndare till onödiga aborter när det faktiskt finns bra preventivmedel. Mina tankar om homosexualitet är också konservativa och sammanfattas med Lev. 20:13.

Att jag så enkelt kunde definiera mig som libertarian beror främst på att jag från början trodde på Marx och Lenins åsikter om hur den kapitalistiska staten skulle erövras och ersättas med en socialistisk stat som med tiden skulle dö bort, ett statslöst samhälle. Som ni alla vet blev Sovjetunionen aldrig ett stats- och klasslöst samhälle inte Kina, Nordkorea, Kuba eller Kambodja heller.

När jag ser hur våra skattepengar spenderas på onödiga reformer och åtgärder börjar även jag tänka i banorna att skatt är stöld. När Jan Björklund i går gick ut med att politikerna skall sänka ungdomslönerna för att få fler i arbete blev jag rent utsagt förbannad. Hur kan man kalla sig liberal när man ägnar sig åt ministerstyre? Enligt mig skall politikerna bokstavligt talat ge fan i arbetsmarknaden. I dag förväntar sig arbetsgivare att man först jobbar gratis (praktiserar) och får bidrag av staten. Betyder det att jag vill se den svenska arbetarrörelsen och fackföreningar försvinna? Nej! Arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, får även i fortsättningen förhandla och den svenska modellen är i grunden bra även om den kan förbättras.

6 Responses to Hur jag gick från kommunist till libertarian

 1. Så politiskt korrekt! Själv bry jag mig inte i sånt.

  Huvudsaken att politiska beslut är FÖR människor inte för några få som redan har allt!
  Visst att folk ska få göra vad de vill är bra. Men det är fel när det verkligen är på bekostnad på de som inte har det så lätt. Det är fel att när det är kris att de som redan är fattiga ska betala Sverige ur krisen! De som är rika har medlen och klarar faktiskt av att vara utan lite pengar, vad gör det om det blir en Marc Jacobs, Chanel eller Dior väska mindre på ett år? För den fattiga handlar det om att ha råd med ett par skor för det paret den redan har är snea så risken att denne ramlar är överhängande!

  Att som idag samhället bryr sig mer om status och pengar ingen empati what so ever. Cancersjuka och andra sjuka om inte dödssjuka ändå inte bör vara hänvisade till arbetsförmedlingen och andra förnedrande åtgärder, sjukdomen i sig är ju iaf en livsdom.

  Att säga som du att vänstersidan som kastar saker på ministrar att det är fel för det skadar någon. Tycker jag låter konstigt då ju ministrarna i dagens regering faktiskt skadar många i vårt land dagligen 24-7 så får nån av dem lite stenar och ägg på sig är det faktiskt inte något i jämförelse(!)

  • overklass says:

   Genom att man får mer pengar har man också mer att ge bort om man så önskar. Vem har sagt att man måste köpa märkeskläder? Jag pratar inte om miljardärer utan om medelklassen och entreprenörer och att de som definierar sig som arbetarklass skall kunna få det bättre.

   Nu tänkte jag inte på stenkastning på våra ministrar utan på till exempel Sverigedemokraterna. Även om jag inte tycker om deras företrädare har de och skall ha rätt att använda vår yttrandefrihet lika mycket som alla andra!

   • Jo, men även medelklassen har det ju bra de med. Och det var bara ett exempel. Det behöver inte vara (ska inte vara) så att en fattig inte har råd med NÖDVÄNDIGA kläder i vintertid speciellt medans vanliga och rika kan vältra sig i överflöd, det är ren egoism att rösta så man får det bra när så många far illa av den politiken …

    Visst att jag kan tycka att en rik istället för att köpa ett ytterligare sommarställe kan ge bort pengar eller dyligt till behövande. Men ska det verkligen behövas i Sverige som ju per definition har varit ett i-land!?! Nej, är mitt svar men nu är det så och det blir bara värre och värre med dessa i makten.

    Bättre är om rika inte bara blir rikare utan istället fortfarande får vara rika men inga fattiga skulle behöva finnas men alliansen gör bara fler och fler fattiga och sig själv mer rika och skapar större missnöje och mer egentligt självhat runt om i landet.

 2. Och en ytterligare aspekt varför ska en rik få känna sig bra eller bättre för att den ger välgörenhet/allmosor när det är den som gjort att någon fattig är i den sits den är i?
  Välgörenhet ska vara till uländer i Asien, Afrika etc…
  Där det faktiskt behövs göras mycket mycket.
  Här behövs det bara en regering som inte är utan empati, saknar all konsekvensanalys
  innan beslut tas och sedan när de tagits beslut faktiskt kan gå tillbaka till så som det var
  när det var BRA.
  Och ytterligare en sak allmosorna ska inte behövas här för folket i Sverige är ju oftast i alla fall
  tänkande varelser som gått i skola och kan saker som de i uländerna inte kan!

 3. ulwencreutz says:

  ”Jag vill i dag beskriva mig själv som en libertarian med socialistiska åsikter och konservativa värderingar.” Underbart formulerat och sammanfattat! Beskriver även mig tämligen väl =)
  Alltid inspirerande att läsa Din blogg.

 4. ulwencreutz says:

  ”Jag vill i dag beskriva mig själv som en libertarian med socialistiska åsikter och konservativa värderingar.” Underbart välformulerad sammanfattning! Beskriv även mig i stor utsträckning. Alltid givande och inspirerande att läsa Din blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: