”Höger är ju rödingar…” – Ungdomar och politik

Förstagångsväljarna kommer i höstens val, precis som varje val, att spela en avgörande roll eftersom att de är mer påverkade av grupptryck och television än vad ”de gamla hundarna” som röstat i 20 år är.

Sverigedemokraterna är ett utav de partier som det ser ut att gå bra för i september. Dock har de två blocken, alliansen och de rödgröna uttryckligen sagt att det inte kommer att bli tal om någon uppgörelse, utan utfrysning av partiet ifall de över huvud taget får något mandat.

Opinionsundersökningarna haglar över oss där vi kan se att partiernas stöd varierar, men att det faktiskt är samma block, de rödgröna, som under det sista året fått väljarnas stöd. För det har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sin kompanjon, Miljöpartiet att tacka.  Men Socialdemokraterna är fortfarande det parti som har svårast att samarbeta med andra partier eftersom att de har regerat nästan ostört, förutom två gånger på 70-talet, en gång under första halvan av 90-talet, samt nuvarande mandatperiod. Socialdemokraterna har aldrig behövt kompromissa och kör därför över koallitionsvännerna i väldigt många frågor.

Socialdemokraterna

För att återuppta min tidigare text om förstagångsväljarna är det nu viktigt att få ungdomarna att se helheten, inte bara två tre frågor. Därför uppmanar jag de politiska partierna, även mer kontroversiella som Sverigedemokraterna, att få ut informationen till väljarna och samtidigt besvara de mest aktuella frågorna på samma gång. För det som idag saknas är svar på frågorna om hur integrationsproblemet ska lösas, hur vi skall minska det ökande våldet bland ungdomar, samt hur bostadssituationen ser ut inom de närmaste åren.

Många gymnasieungdomar som jag träffat talar väl om Sverigedemokraterna och säger att deras politik baseras på att ”slänga ut alla invandrare”. När jag sedan konfronterar deras uttalande och informerar dem om utflyttningsbidrag blir de ofta ställda då de aldrig tidigare hört talas om det. Detta visar att dagens ungdomar inte har någon som helst förankring till dagens politiska klimat. Även saker som ”höger är ju rödingar” och ”Socialdemokrater är väl höger?” är någonting som jag kommit i kontakt med. Detta måste vi bekämpa genom att införa en mer kunskapsbaserad skola där betygen kommer automatiskt med kunskapen.

För mig är det en gåta hur Sverige i framtiden ska kunna existera som land om denna inkompetens fortsätter att växa. Utbildning måste löna sig, det räcker inte med en bokstav eller siffra på ett papper!

Lämna en kommentar