Sverigedemokraterna och främlingsfientlighet

Sverigedemokraterna är ett politiskt parti som enligt opinionsundersökningarna med stor sannolikhet kommer att få mandat i Sveriges riksdag efter höstens val. De sju redan etablerade partierna har dock uttryckligen sagt att de aldrig någonsin kommer att göra sig beroende av detta parti eftersom att de driver ”främlingsfientlig politik”.

Med denna artikel hoppas jag kunna klarlägga Sverigedemokraternas politiska ställning och historia. Detta eftersom att de stora tidningarna också valt att lägga locket på.

En lördag 1988 bildades Sverigedemokraterna i en lägenhet i Stockholm. Partiets syfte var att ”ändra den ansvarslösa politik som alltför länge förts av såväl socialdemokratiska som borgerliga regeringar.” Partiets politiska ideal var från början ett nationalistiskt parti med inslag av socialdemokrati från Per-Albin Hansson och Tage Erlanders tid. Från början hade partiet två talesmän, och de hette Leif Ericsson och Jonny Berg, alltså inslag från Miljöpartiet.

Sverigedemokraterna säger sig ta avstånd från såväl marxism, som nationalsocialism. Partiets främsta mål är att skapa en anda av kärlek till sitt fosterland och gemenskap. Ett samhälle där idealism, ansvarstagande och samarbete uppmuntras. Partiet anser att de är ett parti för folket, oavsett social status och härkomst.

Sverigedemokraterna framställs i media som ett parti som inhyser tidigare medlemmar i nazistiska organisationer, vars främsta mål är att slänga ut alla invandrare. Är detta någonting som partiet kommer att göra?

Det nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet som under ledning av Adolf Hitler, senare Führer för det tredjeriket fram tills hans död 1945. Hitlers väg till makten var en blandning av hans propagandaskicklighet, att han beskyllde judar och kommunister för den massarbetslöshet som drabbade Tyskland under början av 1930-talet och framförallt folket. NSDAP tog makten genom ett politiskt val, inte genom en revolution som kommunistpartiet i dåvarande Sovjetunionen. Tyskland var vid den här tiden i upplopp och riksdagshuset eldhärjades av en vilsen kommunist. Nazisterna utnyttjade detta genom att eliminera kommunistpartiet och förbjuda Socialdemokraterna och alla andra partier.

Europa, och USA, har de senaste åren genomgått en stor kris och arbetslösheten har skjutit i höjden. De nationalistiska partierna har gått framåt i många länder som har hållit val de senaste åren. Det är nästan identiska förhållanden som rådde i Tyskland under 30-talet.

Många svenskar talar om hur invandringspolitiken i Sverige varit en katastrof det senaste decenniumet. Samtidigt har många ungdomar, politiskt ointresserade, börjat tala om hur invandrarna tar jobben, tar bostäderna, går på bidrag och framförallt hur mycket brott som utlänningar i Sverige begår.  Sverigedemokraterna är för många ett ljus i mörkret eftersom att de vill ”kasta ut” alla invandrare. Samtidigt lägger de politiska partierna locket på och vägrar att bemöta Jimmie Åkessons argument, vilket gör att han kan föra fram sitt budskap utan några som helst hinder.

Vad står då Sverigedemokraterna för?

Sverigedemokraterna vill lämna EU på grund av deras överstatlighet. De vill också att folket ska få lära sig mer om sin historia, kristna värderingar och nationalismen. Men deras största fråga är Sverige och invandringen.

Sverigedemokraterna står för en restriktivare invandringspolitik eftersom att den nuvarande riskerar att ”hota den svenska nationella identiteten och sammanhållningen i landet.” Partiet tar avstånd från ett mångkulturellt samhälle, men också från rasism och läror där endast det etniska ursprunget räknas som det avgörande kriteriet för nationstillhörighet.

Partiet menar också att den massinvandring som förts medfört enorma kostnader. Dessa pengar har tagits från välfärdssatsningar som skola, vård och äldreomsorg. Men de menar också att politiken bidragit till de rasistiska åsikter som nu genomsyrar Sverige.

”Den globala flyktingproblematiken kan inte lösas genom en fortsatt, enormt kostsam och destruktiv massinvandring till Sverige och andra västerländska stater.” Sverigedemokraterna menar att hjälpen måste sättas in i krisområden, de problem som finns löser sig inte av att ta in alla människor till andra länder och avbefolka hemländerna.

Men Sverigedemokraterna motsätter sig inte att ta in flyktingar, men inte i samma utsträckning som idag. Men det skall i första hand gå till folk som uppfyller kriterierna i FN:s flyktingkonvention.

Partiet menar också att möjligheten till permanent uppehållstillstånd skall försvinna, och att invandrare endast skall få temporära uppehållstillstånd ett år i taget. Personer som begår allvarliga brott, eller mindre allvarliga brott upprepade gånger ska kunna få sitt uppehållstillstånd indraget och därmed utvisas.

Sverigedemokraterna förespråkar en assimileringspolitik och en drastisk minskning, kanske ett tillfälligt stopp för invandrare av ”kulturellt avlägsna länder”. Sverigedemokraterna vill också att anhöriginvandring begränsas till gifta och barn under 18 år. Men de ska också endast få temporärt uppehållstillstånd.

Ett argument som brukar användas för en fortsatt liberal invandringspolitiker är att Sverige är i behov av arbetskraft. Sverigedemokraterna motsätter sig inte detta, men det skall endast vara för arbetare med en speciell kompetens och de måste ha ett anställningsavtal med en arbetsgivare innan de får ett tillfälligt arbetstillstånd.

De som anländer till Sverige idag genomgår oftast svenskundervisning på sfi där de får lära sig det svenska språket och grundläggande kunskaper om det svenska samhället. Sverigedemokraterna motsätter sig detta och menar att det projektet har misslyckats och att ansvaret skall vila på individen, inte på svenska skattebetalare.

Assimileringspolitiken som jag tidigare skrivit om är någonting som Sverigedemokraterna vill radikalisera genom att undervisningen i historia skall utökas i skolan och att all form av etnisk kvotering eller särbehandling av invandrare skall avskaffas.

Stöd till invandrarföreningar och andra verksamheter som stöder främmande kulturer skall omedelbart dras in. Det ska endast vara kristna lovdagar, inga andra religiösa högtider skall vara röda. Hemspråksundervisning och rätten till tolk skall vid behov eller intresse finansieras av den enskilda individen, inte av svenska myndigheter.

Det skall också i fortsättningen vara möjligt att bli medborgare, men först efter 10 år och ett kunskapstest samt ett kontrakt där man förbinder sig att respektera svenska lagar och traditioner.

Den mest uppseendeväckande punkten är den om återvandring till de forna hemländerna. De ska få en höjning av engångssumma som idag betalas ut- Men också ett behovsprövat återvandringsstöd som ska kunna betalas ut varje månad under de första åren när de återetableras i sitt forna hemland. Ett krav är dock att man avsäger sig uppehållstillstånd och eventuellt medborgarskap i Sverige.

För en tid sedan tvingades en Sverigedemokrat att lämna sin tjänst som lärare eftersom att ”han var medlem i ett främlingsfientligt parti”. Men Sverige är ett, åtminstone på pappret, demokratiskt land med åsiktsfrihet och religionsfrihet. Agerade då skolan rätt? Är det mer rätt att en vänsterpartist får arbeta kvar? Vänsterpartiet som tidigare gav sitt stöd åt Sovjetunionen och som avskyr översittare och borgare. Är inte det också fel att ha dessa åsikter?

Sverigedemokraternas ungdomsförbund hindras också att komma in i många skolor, något som strider mot grundlagen. Kan det vara eftersom att många av deras sympatisörer har obekväma eller till och med rasistiska åsikter?  Sveriges Radio har tidigare gjort inspelningar då medlemmar uttalat sig rasistiskt om ”negrer” och även sjungit nidvisor om Olof Palme.

Men Socialdemokraterna, ett av de partier som tar avstånd från SD, la under 1920-talet fram en motion om statens institut för rasbiologi, som upprättades efter att både Socialdemokraternas ledare Hjalmar Branting och högerns ledare Arvid Lindman skrivit under. Sverige har också haft interneringsläger för vänstersympatisörer, men också för romer.

Hur djupt rotad är nationalismen i Sverige? Hur mycket skiljer sig Sverigedemokraterna från de nu rumsrena partiernas politik under 1920-talet?

2 Responses to Sverigedemokraterna och främlingsfientlighet

  1. Pingback: Tweets that mention Sverigedemokraterna och främlingsfientlighet « Överklassen i fokus -- Topsy.com

  2. Hans Nilsson says:

    GOD LÄSNING MYCKET BRA SKIVEN ARTIKEL.
    Jag som SD MEDLEM och VÄLJARE står HELHJÄRTAT bakom varje ord i denna TEXT och jag
    kan KONSTATERA att ”SVERIGE” är i ”SKRIANDE” BEHOV av SD i SVERIGES RIKSDAG så att
    inriktningen på POLITIKEN FÖRST och FRÄMST ÄR TILLÄGNAD de som är MEDBORGARE i
    detta LAND. Därför en uppmaning till SVENSKA FOLKET RÖSTA PÅ TRYGGHETSPARTIET Nr1
    ”S V E R I G E D E M O K R A T E R N A” DETTA GÖR JAG MED STOLTHET.

Lämna en kommentar